Cuca Japonesa del Grup del Drac de Terrassa

Cucafera

Terrassa (territorial Vallès-Maresme-Barcelonès Nord)

Anecdotari

La Cuca Japonesa del Grup del Drac de Terrassa es va estrenar l’any 1984, la seva creació anava lligada a la participació de la colla del Drac de Terrassa al Carnestoltes de Terrassa com a comparsa oficial del ajuntament, amb el nom de “Xino Xano Campexano”. Tot i que la seva creació només era per aquell esdeveniment, vam valorar que era una figura de bestiari molt espectacular per la seva llargada, colors i moviment i vam decidir mantenir la figura, tot i que va estar sense sortir fins l’any 1988.

Del 1988 al 2000 (aproximadament), la seva participació en actes i esdeveniments era puntual, però a partir d’aquell moment i degut al creixement continuo de la colla, vam voler impulsar i donar més protagonisme a aquesta figura que agradava tant, es va realitzar un canvi d’imatge, substituint la tela verda que feia de cua (i donava molta calor), per una saca marró amb diferents dibuixos i formes geomètriques que li donaven més color, a més d’afegir-hi serrells i cua de colors amb ràfia. Seguidament durant el 2008 es va restaurar el cap impulsant els colors que la destacaven i afegint-hi de nous i més llampants.

L’any 2014 novament vam modificar la cua, aquesta vegada posant-li encara més color amb saca vermella i verda i modificant les figures geomètriques pintades per d’altres pintades amb color blanc que segueixen una sanefa.

Ha actuat a Múrcia, diferents festes majors com la Mercè, la Festa Major de Terrassa, de Vacarisses etc. I a diferents actes i esdeveniments d’arreu de Catalunya.

Actualment la Cuca Japonesa del Grup del Drac de Terrassa es una figura festiva molt estimada i reclamada tant per infants com joves i adults d’arreu de Catalunya, mantenint un calendari actiu durant tot l’any.

L’any 2023 impulsem la Diada de l’Aigua a Terrassa per donar rellevància a la Cuca Japonesa i a la Hipodragona del Grup del Drac de Terrassa.

 

Fitxa tècnica

Funcionalitat
Animació 
Quantitat
Material
Cartró-Pedra 
Any de construcció
1984 
Pes
30 Kg 
Constructor
Jordi Grau i Josep Grau 
Principals reformes
. En nombroses ocasions, s'ha repassat la pintura i s'han reparat cops i picades ocasionades pel pas dels anys. L'any 2008 vam fer una restauració on se li va posar nous colors i més cridaners i l'última la vam fer l'any 2022.
. Vam canviar i modificar la roba, en primer lloc era una tela verda per última vegada al 2014, on el seu aspecte va deixar de ser una saca marró amb diverses formes geomètriques pintades a ser saca vermella i verda, afegint dibuixos en blanc. A més també vam afegir serrells i cua de colors amb ràfia. 
Mides
Llargada: 800 cm, Amplada: 150 cm, Alçada: 180 cm 
Tracció
Carrega interior 
Llença
Llença aigua
 
Punts de llançament
Boca: 1
Total: 1
 
Components colla
Que portin i arrosseguin alhora: 8
Altres portadors: 50
Músics: 20
Pirotècnics:
Total components actius de la colla: 100

Festes i celebracions que li són pròpies
. Diada de l'aigua 
Actua a més d'aquestes
Sí 
Actua fora de la població
Sí 
Fa intercanvis amb altres colles?
Sí 
Acompanyament Musical
 

 

Entitat administradora

Nom colla o entitat
Grup del Drac de Terrassa 
Adreça
Carrer Doctor Salvà n39 4-2ª 
Població
08221 Terrassa 
Correu electrònic
dterrassa@hotmail.com 
Pàgina web
 
 

 

Contacte

Persona de contacte
Maria Salazar Busqué 
Mòbil
697630926 
Email1
dterrassa@hotmail.com 
Email2
msala92@hotmail.com 
 
Persona de contacte
Daniel Salazar Busqué 
Mòbil
652351058 
Email1
dterrassa@hotmail.com 
Email2
danisala90@hotmail.com 
 

 

Fotos (4)

Vídeos (0)

Àudios (0)