Godra, Quimera de Caldes de Montbui

Quimera

Caldes de Montbui (territorial Vallès-Maresme-Barcelonès Nord)

Anecdotari

La Quimera és una bèstia de la mitologia grega que apareix entremig de déus, titans i herois al llibre Teogonia del poeta grec Hesiot. La pobra Quimera era una bèstia horrible i malvada, però és que li venia de família: La seva mare era la serp Equidna i el seu pare era Tifó; els seus germans eren Cerber, el gos de tres caps guardià dels inferns, Ortro, l’Esfinx i el lleó de Nemea. La Quimera era un monstre amb cap de lleó, cos de cabra i cua de serp, i treia foc per la boca.
La quimera vivia a la regió de Lícia. El rei d’aquest indret ordenà a l’heroi Bel·lerofontes que matés aquell monstre perquè devastava el seu regne i devorava els ramats. Ningú no s’atrevia amb la Quimera, però un oracle aconsellà a Bel·lerofontes que domés el cavall alat Pegàs perquè aquest l’ajudaria en la seva comesa. Bel·lerofontes trobà Pegàs a Corint bevent de la font de Pirene i amb suavitat li posà al cap una brida d’or que la deèsa Atenea li havia regalat. El cavall va deixar que Bel·lerofontes el cavalqués i s’elevà pels aires. Volaren molt temps fins que veieren la Quimera. Per a matar-la havia construït una arma especial. A la punta d’una llança havia lligat un tros de plom, i quan la Quimera obrí la gola per llençar foc sobre Bel·lerofontes, aquest li va introduir la llança dins la boca. El foc de la boca del monstre va fondre el plom que li relliscà gargamella avall i li cremà el ventre, provocant-li la mort.

A Caldes s’explica que és l’esperit malèvol de la Font del Lleó, que desperta dos cops l’any: pel ball que precedeix els versots de Festa Major (el segon dissabte d’octubre) i durant l’Escaldàrium, la festa del foc i l’aigua, que narra el naixement de l’aigua termal (el segon dissabte de juliol). És per aquesta vinculació amb l’aigua que se li han afegit escames a bona part del cos, conjugant, en una sola fera tots els elements: el foc (que llença per tot el cos i que vol representar l’escalfor de l’aigua termal, 76ºC ), l’aigua (fent referència a la de la font que li dóna vida), la terra i l’aire.

 

Fitxa tècnica

Funcionalitat
Foc 
Quantitat
 
Material
Fibra de vidre. 
Any de construcció
2000 
Pes
55 
Constructor
Dolors Sans 
Principals reformes
 
Mides
Llargada: 240 cm, Amplada: 120 cm, Alçada: 240 cm 
Tracció
Carrega interior. 
Llença
Llença foc
 
Punts de llançament
Total: 30
 
Components colla
Que portin i arrosseguin alhora: 1
Altres portadors:
Músics:
Pirotècnics:
Total components actius de la colla: 15

Festes i celebracions que li són pròpies
Festa Major (2n dissabte d'octubre) i Escaldàrium (2n dissabte de juliol). 
Actua a més d'aquestes
Sí 
Actua fora de la població
Sí 
Fa intercanvis amb altres colles?
Sí 
Acompanyament Musical
 

 

Entitat administradora

Nom colla o entitat
Associació Cultural Ball de Diables de Caldes de Montbui 
Adreça
Carrer Asensi Vega, 2 
Població
08140 Caldes de MontbuI 
Correu electrònic
diablescaldes@gmail.com 
Pàgina web
 
 

 

Contacte

Persona de contacte
Tone Jiménez 
Mòbil
651976141 
Email1
diablescaldes@gmail.com 
 
Persona de contacte
Jana Mayol 
Mòbil
674595963 
Email1
diablescaldes@gmail.com 
 

 

Fotos (1)

Vídeos (0)

Àudios (0)