Un nou element festiu a Vilafranca : l’aligueta Tramuntana del barri de Sant Julià

L’aligueta és una creació de l’escultora vilafranquina Dolors Sans

El passat divendres dia 16 de juny de 2017 es va presentar un nou element d’imatgeria festiva: l’aligueta del barri de Sant Julià de Vilafranca del Penedès. L’endemà va fer la seva primera cercavila acompanyada de l’àliga de Sant Julià de Vilafranca dins dels actes de la Festa del barri. El cercavila va donar un tomb pel barri, amb l’acompanyament musical dels Ministrers de Vilafranca i a l’acabar es va ballar  la peça “àliga negra” composada expressament per l’àliga de Sant Julià per Paton Felices

L’aligueta és un element que el portaran nens i nenes com si fos un capgròs i al mateix temps una cotonina ja que es veu el cap del portador. Aquesta original estructura permet que la peça quedi enlaire i al mateix temps que el portador, nen o nena, la porti més còmodament.  L’estructura de l’aligueta és la mateixa que l’àliga nova i té les ales obertes. Porta al cap una mena de diadema de pàmpols com l’àliga gran. És una peça de fibra de vidre de 1,75 metres de llargada, 52 cm d’amplada i 72 cm d’alçada i 6 quilos de pes. L’ha dissenyada i construïda l’escultora vilafranquina Dolors Sans, que ja va construir l’àliga de Sant Julià de Vilafranca el 2003.

La intenció de la junta de l’associació de veïns és que l’aligueta balli amb l’àliga a totes les seves sortides i dinamitzi els veïns a l’incloure elements festius per a nens i nenes. De fet el projecte és construir noves aliguetes amb una campanya de patrocinadors que es durà a terme a la tardor i aconseguir un conjunt de 4 aliguetes abans de la Fira del Gall, tradicional sortida de l’àliga de Sant Julià. Cada aligueta tindrà un nom dels 4 vents, lligant així simbòlicament que el vent permet volar l’aligueta. La que s’estrena rebrà el nom de Tramuntana, el vent del nord que guia el projecte.