Crònica de la XII Trobada de Bestiari Domèstic de Castelló de la Plana

En la setmana dels barbuts, on sant Antoni del Porquet és el sant més celebrat, no feia un “fred que pelava…”, i per això… d’acord amb l’horari previst,   tots els participants en la XII Trobada  de Bestiari Domèstic van ser acollits molt calorosament: la Vaca Xula de Vacarises, el Peix de Bellmunt del Priorat,els gegants Lilith i Nemrod de Barcelona, davant  de  l’Haca Traca Almalafa de Castelló de la Plana.

Plantades totes les peces al davant del Casal Jove del Grau de Castelló, i mentre s’ultimaven els aspectes d’intendència, els integrants de les diferents van poder fer petar la xerrada, i escalfar els ànims, abans de fer un cercavila sense foc pels carrer del voltant del  la Parròquia de sant Pere, per seguir la tarda amb els  instruments de percussió de Botafocs i els tocs dels Dolçainers i Tabaleters del Grau, que anunciaven els actes de la nit.

Amb una puntualitat suïssa es va presentar tota diada i seguidament es va presentar la vida del patró dels animals domèstics, acompanyats pels Dolçainers i els músics de Botafocs .Els ball de les figures convidades va omplir de música i festa tota la plaça, amb nombrosa presència del públic.

El grup de danses Illes Columbretes va permetre als integrants de Botafocs lliurar les paperetes del sorteig del porquet entre els assistents, així com uns records de la diada a totes les entitats participants.  Finalitzats els balls es va  fer el sorteig, davant de  present Sant Antoni i del dimoni major. La fortuna de la mà innocent va fer  que el 003 s’emportés el grandiòs porquet, sota la guaita tafanera del públic assistent.

L’inici de la Diablera, amb la participació de totes les figures de bestiari,  i els Botafocs,  va incrementar el neguit del públic que estava preparat per a ballar sota els paraigües d’espurnes. I amb un riu de gent vam anar per l’itinerari previst encenen carretilles, sortidors,… i ballant amb els ritmes dels, dolçaines i tabals. Les fogueres al grup Mediterrani i a la plaça Verge del Carme van ser els punts més calents de la nit. Les enceses conjuntes del bestiari i per altra banda dels dimonis, van donar el final als actes, sota els aplaudiments dels assistents.

Un sopar de germanor al menjador del CEIP S. Elcano va arrodonir la festa, així com les bones converses. Vam quedar de tornar-se a trobar en properes diades, arreu de les nostres comarques. L’any proper seguirem els Botafocs fent i desfent!!!

Text i imatges Rafel Pérez i Sorlí