Forta presència del Bestiari Festiu arreu del nostre país en commemoració del Dia de l’Associacionisme Cultural #DASC2018

Catalunya surt al carrer durant aquest cap de setmana. I és que, a banda de coincidir enguany amb la festivitat de Corpus, es celebra el Dia de l’Associacionisme Cultural. De l’1 i fins al 4 de juny, s’hi organitzen centenars d’activitats arreu del país, orientades a donar a conèixer les associacions, els equipaments i l’activitat que duen a terme a la societat.

El Dia de l’Associacionisme Cultural (DASC)

El 27 de maig de 2014 el Govern va declarar el 4 de juny Dia de l’Associacionisme Cultural (DASC), instaurant així una jornada dedicada a posar en valor el pes i la força de l’associacionisme cultural català. La data rememora el 4 de juny de 1864 quan va començar el quart Festival Euterpe, organitzat en format concurs per la Societat Coral Euterpe, sota la direcció general de Josep Anselm Clavé. El festival va durar tres dies i va representar el moment de màxima esplendor del moviment coral d’en Clavé. La declaració s’emmarca en l’acompliment del Pla de l’Associacionisme Cultural que ha impulsat el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Enguany també celebrem l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. Una oportunitat única per descobrir la riquesa i diversitat del patrimoni europeu. La commemoració, aprovada pel Parlament Europeu i el Consell d’Europa el 17 de maig de 2017, vol sensibilitzar la societat sobre la història i els valors europeus, reforçar un sentiment d’identitat comú i posar en valor les possibilitats que ofereix el nostre patrimoni cultural per al desenvolupament de la societat.

El patrimoni cultural abasta recursos del passat en moltes formes i aspectes: monuments i jaciments, paisatges, festes i tradicions, coneixements transferits i expressions de la creativitat humana, així com col·leccions conservades i gestionades per museus, biblioteques i arxius. Un llegat del passat que ens permet mirar el nostre futur, amb un inqüestionable valor educatiu, un considerable potencial econòmic i una gran dimensió de cooperació internacional.

Tot el conjunt d’activitats són presents a les xarxes socials mitjançant les etiquetes #DASC2018 i #AnyEuropeuPatrimoni.

El Bestiari Festiu hi té una forta presència

I és que cada any s’hi sumen més entitats culturals de l’àmbit del bestiari festiu a commemorar aquesta data. Podem trobar jornades de portes obertes, exposicions, tallers, concentracions i activitats adreçades a la canalla. A continuació en destaquem els més importants:
Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella i La Casa dels Entremesos (Barcelona)
  • “La Festa Viscuda. Sant Roc 1884-1983”
  • “450 anys de la Mulassa de Barcelona”

També es podrà visitar la Catifa floral de Corpus.

A la mateixa Casa de la Festa, el divendres 1 de juny, de 18 a 20h, portes obertes de l’Esbart Català de Dansaires. Per consultar balls compilats per l’entitat i visitar el seu extens vestuari històric.

Festa de l’Imaginari Festiu del Raval

L’Associació Institut de Promoció de la Cultura Catalana obre les seves portes per mostrar la cultura popular que es celebra al barri barceloní del Raval. El divendres 1 de juny, de 16:30h a 20h, es farà un taller de Ball de Bastons, amb la colla dels Bastoners del Raval. Es podran passejar els Bouets, la Vaqueta i els capgrossos del Raval. Es faran projeccions d’audiovisuals sobre la festa popular del nostre país, amb explicacions del perquè se celebren i el seu significat.

Visitem la Casa d’Hydracus!

L’Associació 7 Cervells torna a obrir la Masia per fer una jornada festiva per als més menuts, mesclant tradició amb fantasia, cultura amb imaginació i entusiasme amb innocència. Serà el divendres 1 juny a les 17 h (a la sortida de l’escola) i es faran diferents activitats sota el títol “Visitem la Casa d’Hydracus!“:

  • Conta-contes “L’origen dels correfocs”
  • Qui som els diables: vestimenta, utensilis, música
  • El bestiari festiu
  • Fem un correfoc sense foc!!!

 

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya també s’hi suma, organitzant per tercer cop “L’Obrim la Gàbia”

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya organitza l’acte “Obrim la Gàbia” per al proper dissabte 2 de juny a Vilafranca del Penedès. En un format poc habitual al que estem acostumats, es plantaran fins a mitja dotzena de figures de bestiari festiu a la Plaça del Penedès per tal d’apropar-se a la societat i obrir les portes de la nova Seu social de l’Agrupació. L’acte està pensat per donar a conèixer la riquesa i varietat del bestiari festiu català al públic infantil i familiar, i està vinculat a la commemoració del Dia de l’Associacionisme Cultural, impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Hi participen les següents figures de bestiari festiu: la Papallona de Sant Pere (Terrassa), el Drac Petit de Sant Pere de Ribes, el Drac Petit de Terrassa, l’Espiadimonis de Sant Martí, de les Guspires de Sant Martí (Barcelona) i el Drac Baluk Astharoth (Terrassa).

Durant tot el matí, els més menuts podran gaudir de diferents activitats infantils o, fins i tot, emprovar-se alguna figura de bestiari.  A les 12:15h, s’oferirà als assistents una sessió de conta-contes a càrrec de l’Editorial El Cep i la Nansa. L’acte clourà amb una cercavila des de la mateixa plaça del Penedès fins al Parc del Tívoli.

A més, durant bona part del matí, els assistents podran visitar la Seu social de l’Agrupació, per tal de conèixer de primera mà l’activitat que duu a terme la federació, a més de conèixer l’espai de reunió i atenció a les entitats federades.

Per a més informació: