La festivitat de Corpus

S’apropa una de les festes més populars de Catalunya. I no ho diem perquè sigui la més coneguda o la més concorreguda, ho diem per què és la font d’inspiració de molts dels elements de cultura popular que existeixen. Els primers escrits i dibuixos de bestiari es refereixen als elements o entremesos que participaven al Corpus de Barcelona al segle XIV. Tenim referències de corpus a Barcelona i Girona (1320), Manresa (1322), Vic i Tortosa (1330), Solsona (1331) i Bagà (1333).

La festa en si es refereix a la celebració religiosa del Corpus Christi (el cos de Crist) i estava destinada a venerar l’eucaristia. És una festa mòbil dins del calendari litúrgic que la situa el dijous següent a l’octava de Pentecosta (la segona pasqua o pasqua granada).

El Corpus es tractava d’una processó on hi participaven diferents entremesos de danses, imatgeria festiva, representacions, balls parlats… els elements variaven segons la població. Dins de la imatgeria festiva hi constava el bestiari, sent els més comuns l’Àliga, el Bou, la Mulassa o mula guita, el Drac, la Víbria, el Basilisc, la Cucafera, el Lleó, els Cavallets,…

La Patum de Berga

Però parlem de festes concretes i la més coneguda, no podem pensar en un Corpus sense anomenar-los, és la Patum de Berga. L’any 1983 va ser declarada Festa patrimonial d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya i el 25 de novembre de 2005 fou declarada “Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat” per la UNESCO i, per aquest motiu, elegida permanent en Patrimoni cultural immaterial d’Espanya.

La Patum consisteix en una sèrie de representacions als carres i places de Berga de diferents elements tradicionals, combinant danses, músiques i pirotècnia. Els elements més coneguts de la mateixa són l’Àliga, les Guites, els Gegants, els Nans nous i vells, les Maces, el ball de Trucs i Cavallets i, finalment el conegut salt de plens. Les representacions comencen el dimecres abans de Patum amb la passada en honor a les autoritats i continuen fins diumenge intercalant  diferents tipus d’actes com la Patum de lluïment i la Patum completa (dijous de Corpus), la Patum infantil divendres (també de lluïment i completa) i repeteix tota la sèrie durant el cap de setmana.

Durant la Patum completa és fan quatre rondes de balls amb Turcs i Cavallets, Maces, Guites, Àliga, Nans Vells, Gegants i Nans Nous, finalitzant les rondes segona i quarta amb un salt de plens. Tot això amb l’acompanyament del tradicional Tabal i les músiques de Patum. Si voleu més informació la trobareu a http://www.lapatum.cat/

El Corpus de Barcelona

Un altre acte que mereix menció és el Corpus de Barcelona, el més antic de Catalunya. Es celebra durant la setmana de Corpus, el diumenge a les 18:30h surten del pati de l’ajuntament. Hi participen tots els element del seguici de la ciutat, precedits per la Coronela de Barcelona, els Cavallets Cotoners i el Penó de Santa Eulàlia escortat pels Trabucaires. Continua amb l’Àliga, el Lleó, els Macers, Gegants de la Ciutat, Ball de Cercolets, Mulassa, Bou, Gegants del Pi, Ball de bastons, Drac, Víbria, nan Cu-cut, Gegants de Sant Roc, Tarasca, Gegants de la Casa de Caritat, Ball de bastons del Seguici, Dofí de Barcelona, Gegants de Santa Maria del Mar, Falcons de Barcelona, Moixiganga de Barcelona, Trampes de la Ciutat i Guàrdia Urbana de gala a peu.

Si en voleu més informació la podeu trobar a la pàgina d’informació de lCUB:

http://lameva.barcelona.cat/culturapopular/ca/festes-i-tradicions/festivitat-de-corpus-christi

Autor:
Jordi Mullor
Vicepresident executiu de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya