La Mulassa de Santa Coloma de Farners serà una realitat gràcies als pressupostos participatius.

Santa Coloma de Farners ha decidit a través dels pressupostos participatius construir una mulassa per ampliar la imatgeria festiva de la Festa Major. Aquesta proposta va obtenir un total de 319 vots i el cost total és de 12.000 €. Aquest projecte el va presentar l’associació Faràndula Colomenca, impulsora del Ball de l’Àliga, i sorgeix de la intenció d’incorporar una nova bèstia per ampliar la imatgeria festiva. El projecte consisteix en la construcció de la figura, la composició de la música i la confecció dels vestits.

La mulassa colomenca seguirà les característiques d’aquesta tipologia de figures conegudes per ser imprevisibles i maldestres a les seves actuacions. És una figura pensada per a dos portadors, amb un rastre de campanetes a les corretges i amb dos punts de foc a la boca que fan que sigui una mulassa foguera. La característica principal d’aquesta bèstia és la representació en forma de capgròs i fent de genet d’en Francesc Fontdevila Panxo, personatge colomenc del segle XIX conegut per haver fet fama i diners a les Amèriques i per inventar una pomada “curalotodo”. Quan va tornar a la població va ser popular per les cercaviles que feia amb acompanyament de cobla, on desfilaven persones i animals que ell mateix havia guarit. La música que acompanyarà el ball de la mulassa serà una melodia barreja d’estil folk i música western arranjada per a banda. L’escultor encarregat de crear la figura serà el mestre cardoní Toni Mujal i la composició de la música anirà a càrrec del músic Nil Mujal.

A partir d’ara, comença la feina per fer que la mulassa estigui a punt abans de la Festa Major d’enguany (24 de setembre). La construcció de la Mulassa començarà el mes de maig i s’allargarà tot l’estiu, mentre que la composició de la música i les coreografies estaran acabades al juny. Mentrestant, a la Faràndula Colomenca, associació encarregada d’organitzar els actes de la imatgeria festiva de la Festa Major, ja s’està treballant en la preparació dels balls i les cercaviles.