Una exposició sobre El Ingenio i els gegants de Lluís Sabadell recull un Premi Ciutat de Barcelona.

El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona acull el 14 de febrer el lliurament dels Premis Ciutat de Barcelona, que en la categoria de Cultura Popular 2018 han premiat l’exposició “El Ingenio, l’aportació de Lluís Sabadell”. L’exposició es va poder veure entre novembre i desembre de l’any passat a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats i va estar comissariada per Pere Seda, membre de la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar.

Seda ha explicat que la mostra es va organitzar per a celebrar el 35 aniversari de l’entitat i va ser un projecte que va arrencar el 2017 amb una trobada de gegants de El Ingenio. Els gegants de l’entitat són d’aquest centre de producció i provenen d’una escultura de la qual se’n va fer motlle i se’n van produir 60 parelles repartides per Catalunya.

En motiu de l’aniversari es va fer la trobada de parelles i es va intentar reunir el màxim de peces procedents de Catalunya i de la resta de l’Estat. La mostra que s’ha fet, però, ha volgut recuperar el treball de l’escultor que en va ser l’autor, Lluís Sabadell. “Només se’n sabia el nom i vam voler dedicar-li l’exposició perquè era un autor desconegut i havia treballat uns sis anys a El Ingenio”, ha explicat Seda.

Tres parts

La mostra es dividia en tres parts diferenciades. Una feia retrospectiva de la vida a El Ingenio com a taller oferint “una pinzellada i resum de la seva història”. En aquesta part s’hi reunia la imatgeria festiva de tot el catàleg que oferien. La segona part es dedicava a la història local dels gegants de Sant Andreu i la tradició gegantera que es remunta al segle XIX fins al boom de la cultura popular amb la democràcia.

Finalment, la tercera part, “la cirera de l’exposició”, se centrava en Sabadell i la seva producció. Es va fer una recerca que va permetre contactar amb la néta de l’escultor i es va poder fer el retrat humà de l’artista, una persona “reservada i bohèmia”.

Font: www.tornaveu.cat