[Crònica] Quatre noves figures de bestiari festiu d’escola són presentades en societat a Vilafranca del Penedès, coincidint amb el Dia de l’Associacionisme

Dissabte 1 de juny vam tancar un projecte d’aquells que, només arribar, et fan brillar els ulls. Ho tenia tot, diferents actors de la cultura popular, centres educatius de tot el país, treball cooperatiu, …  El projecte en el que des de l’Agrupació del Bestiari vam col·laborar anomenat Treu la teva bèstia, ha estat ideat i creat per una cooperativa especialitzada en la construcció d’estructures anomenada CoopGros. La idea era seleccionar quatre centres educatius de tot el país, de diferents tipus i status i proposar-los de crear una bèstia cadascun d’ells, des de la construcció de la pròpia peça d’imatgeria festiva fins a vestir tot el context que envolta una figura. Crearien, doncs, una figura partint d’un disseny propi, amb l’ajut de constructors i mestres de plàstica, una llegenda, una música i fins i tot un ball. Aquest projecte fomenta treball en grup, inclusió social, imaginació, arts manuals i coneixement de la cultura popular d’aquest país.

La presentació de les quatre noves figures de bestiari festiu d’escola

I dit i fet, dissabte dia 1 de juny – coincidint amb l’acte “Obrim la gàbia” que cada any organitza l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya en commemoració del Dia de l’Associacionisme Cultural – es van trobar les quatre figures junt amb els seus portadors, musics i acompanyants a la plaça del Penedès, al bell mig de Vilafranca del Penedès.

La Templariola, una àliga bicèfala amb una cua desplegable i caps mòbils, nascuda a l’Institut dels Templers de Lleida, seria la que, de la ma del padrí de les figures, el drac de l’Agrupació de Bestiari, començaria la presentació amb la seva llegenda. Tot seguit va aparèixer la Bet i Ed, un pop amb dos caps que compartien tentacles però no pensaments, de la ma de l’institut Jaume I de Salou. La següent va ser la Portacamins de l’alegria de Salt, una llúdriga de vímet creada a l’Institut Salvador Espriu de Salt. I per últim va aparèixer la Flander, un insecte gegant i molt acolorit amb potes articulades nascuda a l’Institut Severo Ochoa d’Esplugues de Llobregat.

Després de la presentació de les llegendes de les diferents figures van actuar el Drac de l’Agrupació de Bestiari com a padrí de les bèsties i la Fura de la Vegueria del Penedès com a ambaixadora de Vilafranca acollint l’acte.

Acabades les ballades individuals va ser el moment per als músics nouvinguts amb els seus instruments de percussió creats per ells mateixos amb l’ajuda d’un luthier. Els diferents grups de percussió van poder lluir els seus ritmes i, després d’això, van acompanyar totes les figures en un llarg ball de germanor amb el qual van acabar l’acte.

 

Tot el procés de creació quedarà recollit en un documental

El projecte però, encara no ha acabat. Durant el llarg procés s’han anat recollint gravacions de totes les parts: disseny, fabricació de figures i instruments, assajos i, per descomptat, la presentació de les figures. Totes aquestes imatges i gravacions es recolliran en un documental que intentarà, a part de recollir el que ha passat, transmetre l’esperit d’aquest projecte que intenta apropar la cultura popular catalana i fomentar el treball en equip.

Si en voleu saber més podeu trobar informació a la pàgina web del projecte, https://www.treulatevabestia.cat