El Festivitas Bestiarum premia les trajectòries de Jan Grau, la Tradillibreria, festes.org i el projecte de la Cooperativa Coopgròs

Premiats Festivitas Bestiarum 2019

Un any més l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ha organitzat el Festivitas Bestiarum, la gran festa de referència del bestiari festiu català. L’acte s’ha celebrat aquest dissabte a Cervera, Capital de la Cultura Catalana, i ha aplegat més de 300 persones. La jornada ha comptat amb una cercavila i amb la ja tradicional gala dels Premis BEST. A més, ha acabat amb una encesa de lluïment per part de deu bèsties d’arreu de Catalunya.

Els premiats del 2019

Qualitat i trajectòria. Aquestes són les dues paraules que ha tingut al cap el jurat del Festivitas Bestiarum —compost per diferents persones vinculades amb el món de la cultura popular— a l’hora de seleccionar les persones i entitats guanyadores dels Premis BEST 2019. Per un cantó, en la categoria de premis a la societat, s’han premiat les trajectòries del folklorista Jan Grau, de l’empresa Tradillibreria i del portal d’informació festes.org. A la vegada també se li ha volgut entregar un guardó a la Cooperativa Coopgròs pel projecte inclusiu Treu la teva bèstia, una iniciativa que promou la creació de figures de bestiari entre els joves.

Pel que fa a les entitats premiades, enguany el jurat ha destacat la qualitat de les candidatures presentades. En total, s’han guardonat tres actes que han organitzat tres colles de l’Agrupació del Bestiari al llarg d’aquest any. El primer premi ha estat per l’entitat Drac de Foc el Cabrot del Vendrell, pel Bateig del Cabrot Petit; el segon premi se l’ha endut la colla del Ball de Diables de Mataró, per la II Mostra de Bestiari Festiu i Tradicional de Catalunya; i finalment, el tercer premi ha estat per l’Associació Veïnal Vall de l’Arrabassada i Músics, per la Mostra de Bestiari Singular de Foc de Catalunya.

Una gran trobada per commemorar el bestiari festiu

El Festivitas Bestiarum, que enguany ha arribat a la seva sisena edició, és una festa que serveix com a cloenda de la temporada forta d’activitats de les entitats federades a l’Agrupació del Bestiari. Cada any s’organitza pels volts del 24 de novembre per commemorar el Dia Europeu del Bestiari Festiu, una data proposta per l’Agrupació per promoure aquest àmbit de la cultura popular arreu d’Europa.

Enguany, el Festivitas Bestiarum ha comptat amb la participació de deu bèsties d’arreu de Catalunya que han format part d’una cercavila i una encesa de lluïment. Els actes han començat a dos quarts de quatre de la tarda i han finalitzat passades les vuit del vespre.

Entremig, a dos quarts de set de la tarda, s’ha celebrat la gala dels Premis Best, que ha presentat l’humorista Peyu. A part de l’entrega de premis, durant l’acte també s’ha presentat el nou ambaixador del bestiari festiu del 2020. Es tracta de Martí Oliveras, meteoròleg de RAC1 i nebot de Ramon Aumedes, del Taller Sarandaca de Granollers.

Valoracions de l’acte

Més de 500 persones han assistit als diferents actes preparats durant el Festivitas Bestiarum d’aquest 2019. L’esdeveniment ha estat possible gràcies a la participació activa de més d’una desena d’associacions amb prop de 300 persones.

Mateu Tres, president de l’Agrupació del Bestiari, ha volgut remarcar que els Premis BEST cada cop es van consolidant més i que avui dia ja formen part del calendari anual de reconeixements a la cultura popular. Pel que fa a la temporada del bestiari festiu que s’acaba de tancar, Tres ha afirmat que ha estat molt positiva, ja que s’han pogut veure activitats arreu del país que han destacat per la seva qualitat, singularitat i participació.

El Festivitas Bestiarum 2019 ha comptat amb la col·laboració dels Diables Carranquers de Cervera, la Paeria de Cervera, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Antiga Casa Manel Estalella, MGS i Arç Cooperativa.

(Foto: Premiats Festivitas Bestiarum 2019 / Font: Jordi Gatell)