Els Gegants petits del Pi ballaran al monestir de Pedralbes per celebrar el seu 350è aniversari

Gegants del Pi

Aquest any els Gegants petits, xics o Gegantons del Pi han celebrat el seu 350è aniversari. La parella es troba documentada a l’arxiu de Santa Maria del Pi des de l’any 1669, quan ja hi apareix el pagament “als Gegants i Gegantons, 4 lliures i 10 sous”.

Per celebrar aquest aniversari tan rodó, al llarg de l’any s’han programat exposicions, xerrades o la primera Mostra de Gegants petits emblemàtics de Catalunya, entre d’altres. També s’han fet les reproduccions de goma de les figures, per tal que la canalla hi pugui jugar.

El colofó d’aquest aniversari tindrà lloc el proper diumenge 24 de novembre, quan els quatre Gegants originals del Pi visitin el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes per agrair, setanta anys després, l’acollida del monestir durant la guerra. Aquells anys foscos, les figures van ser resguardades al monestir gràcies als encarregats de patrimoni de la Generalitat de Catalunya, que van salvar arxius de tot el país. I amb els arxius, els Gegants grans i petits del Pi.

L’acte serà una oportunitat única de veure els quatre Gegants originals del Pi ballant fora de la plaça del Pi i els seus entorns. De fet, des del 1986 que només surten a ballar per les Festes de Sant Josep Oriol, que se celebra al barri del Pi pels volts del 23 de març.

Una cercavila, una ofrena i una conferència

El pròxim diumenge 24 de novembre arrencarà la diada a les 11 h amb una petita cercavila per la baixada del Monestir, que acabarà a la plaça del Monestir amb la ballada dels gegants. A les 12 h, començarà la tradicional missa de diumenge i, cap a la meitat de la missa, els gegants faran l’ofrena floral a Santa Maria de Pedralbes i a la reina Elisenda de Montcada. A més, de 10 a 15 h hi haurà portes obertes al claustre del Monestir.

Al cap d’uns dies, el dimecres 27 de novembre, es farà una conferència a la cripta de la Basílica del Pi al voltant del tresor del Pi i la seva estada al Monestir de Pedralbes durant la guerra. La xerrada anirà a càrrec de les conservadores del monestir.

La celebració està organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, el Monestir de Pedralbes, la Basílica de Santa Maria del Pi, l’Arxiu del Pi i l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi.