El 4 de desembre es presenta a Barcelona un llibre sobre l’origen dels correfocs

Diables del Clot

Si t’interessen les festes amb pirotècnia, fixa la següent data a l’agenda: el pròxim dimecres 4 de desembre a les 19.30 h tindrà lloc al Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu la presentació del llibre Foc, foc, correfoc. Història dels grups de foc de BarcelonaEl volum, escrit per diversos experts sobre la història del foc en la cultura popular, tracta sobre els orígens de la pràctica del correfoc a la capital de Catalunya. Per aconseguir-ho, l’obra fa un recull del testimoni d’alguns protagonistes del moment, detalla la formació de les colles i fa un inventari exhaustiu dels diables i les bèsties fogueres.

Ara fa tot just 40 anys, durant les festes de la Mercè de l’any 1979, va néixer a Barcelona la pràctica del correfoc. Aquesta manera de viure la festa i relacionar-se amb el foc es va estendre arreu de Catalunya fins a convertir-se en una pràctica habitual en moltes festes majors del territori.

El llibre, que publica l’editorial El Cep i la Nansa, ha estat escrit per Amadeu Carbó, Daniel Vilarrúbias, Ester Estela, Jordi Barbet “Kami”, Jordi Cubillos, Montserrat Garrich i Xavier Cordomí. En l’obra el lector, a part de trobar informació sobre la relació del foc i la música, la indumentària i la pirotècnia, també pot llegir diferents entrevistes que s’han fet als protagonistes actuals de les pràctiques culturals relacionades amb el foc.

(Foto: Exhibició dels Diables del Clot / Font: Diables del Clot)