Igualada farà una menció especial a l’exregidor Josep Gumà, que va donar suport a la creació del Drac

El Drac i la Víbria d'Igualada

El pròxim diumenge 24 de novembre durant la 24a gala de lliurament dels Premis Ciutat d’Igualada el municipi farà una menció especial en record a Josep Ramon Gumà, un dels regidors amb més transcendència dels anys vuitanta a la capital de l’Anoia. Ara fa més de trenta anys que Gumà va donar suport a diferents projectes vinculats amb la cultura popular del municipi. Aquest és el cas de l’impuls de les festes de barri o de la creació del Drac d’Igualada, construït el 1981, i de la Víbria d’Igualada, feta el 1988.

Tal com recorda el delegat territorial de les comarques centrals de l’Agrupació del Bestiari, Josep Bros, Gumà va ser una persona molt activa “que va lluitar sempre per recuperar les tradicions a Igualada”. Bros posa com a exemple la recuperació del Drac: “La bèstia va néixer el 1981 però al cap de dos o tres anys es va guardar en un magatzem perquè no hi havia gent que la portés”. Bros explica que l’any 1989 Gumà es va encarregar de buscar nous portadors pel Drac i aquí va ser quan es va formar una colla que des de llavors no l’ha deixat de treure en les festes més assenyalades de la ciutat.

Hi ha la casualitat que Josep Bros, al ser d’Igualada, va ser una de les persones a qui se li va encarregar la tasca de tornar a treure el Drac a finals dels anys vuitanta. Com recorda el delegat de les comarques centrals de l’Agrupació, el regidor Josep Ramon Gumà va dir als portadors de la Víbria que busquessin gent per treure el Drac. Va ser en aquest moment quan van contactar amb Josep Bros i altres persones del seu entorn que participaven en el mateix grup de teatre que alguns dels portadors de la Víbria. Amb el pas dels anys, els portadors de la Víbria i el Drac van fundar l’associació Dracs i Diables d’Igualada.

Diumenge, durant la gala dels Premis Ciutat d’Igualada, també es recordarà l’exregidor de Festes Josep Ramon Gumà com un dels arquitectes de l’actual model de Festa Major. Aquesta persona, a més, va ser especialment activa en l’organització de noves activitats i en la promoció de la imatgeria i el bestiari de la ciutat. A la vegada, va promoure la Flama del Canigó i la Flama de la Llengua, va impulsar el programa Viu les nits d’estiu, que fou la base i l’inici d’Anòlia, el Saló de la Infància, el Consell Comarcal de la Joventut i va donar suport a la creació dels Grallers d’Igualada, Diables d’Igualada, Gegants d’Igualada, i grups de nova volada com Gralla, Gallarda, Taral·lirot, etc.

(Foto: El Drac i la Víbria d’Igualada en una cercavila de la Festa Major de Sant Bartomeu l’any 2013 / Font: Diables d’Igualada)