Bienve Moya publica una guia sobre criatures fantàstiques

Bienve Moya

Què són les bubotes? I les sorges i els gorguins? L’escriptor i folklorista Bienve Moya respon a aquestes preguntes a través del llibre Criatures fantàstiques de l’imaginari col·lectiu (Cossetània edicions), una obra que es va posar a la venda el passat mes de novembre i que tracta sobre criatures quimèriques, i altres éssers de fantasia, que apareixen en la literatura oral, escrita i projectada.

Com explica l’autor, el llibre pretén potenciar el valor de la cultura catalana i, a la vegada, ser una guia per aquelles persones que es mouen en el món de les arts escèniques, principalment les arts del circ i del teatre de carrer. De fet, l’obra té forma de diccionari i les seves entrades estan disposades per ordre alfabètic. En cada una d’elles s’explica on i quan apareix la criatura, quina funció se li dona i sota quines formes se la coneix habitualment.

Alguns dels éssers que es poden trobar en el llibre són la vaca cega, la Melusina, la Petenera, la Xucladora, el capità Aranya o el Dip, un gos malvat enviat pel dimoni. Per escriure l’obra Moya ha extret majoritàriament la informació de fonts orals i literàries de creadors que han treballat la matèria, d’Hesíode a J. L. Borges i de Rabelais a Perucho.

(Foto: Bienve Moya en una ponència / Font: Flickr Soinuenea – Herri Musikaren Txokoa)

Portada del llibre "Criatures fantàstiques de l'imaginari col·lectiu"
Portada del llibre “Criatures fantàstiques de l’imaginari col·lectiu”