El Vendrell, amb 12 bèsties amb pirotècnia, es reivindica com a Capital del Foc

El Caramot del Vendrell

Queda menys d’un mes per acabar l’any i la ciutat del Vendrell ja ho té quasi tot a punt per encarar el 2020 com a Capital de la Cultura Catalana. Aquest municipi del Baix Penedès ha preparat diferents activitats per donar a conèixer el seu patrimoni, la relació de la vila amb diferents personatges històrics i també la seva cultura popular.

Des de fa anys, el Vendrell ha tingut un vincle molt estret amb les tradicions i el foc, i així ho ha volgut reivindicar recentment a través d’un espot publicitari creat per la productora Atzavara. El vídeo ha estat encarregat per la Comissió de Foc del Vendrell, una entitat que aglutina les nou colles de foc que hi ha al municipi. El seu objectiu és remarcar que aquest 2020 la ciutat també serà la Capital del Foc.

Els sons dels tabals, la intensitat del foc o el sentiment de pertinença. Aquests són alguns dels elements que es poden trobar en aquest document audiovisual. Els seus plans curts i propers pretenen transportar el públic a la pantalla, just sota el foc que llancen les figures de bestiari i els diables.

Nou colles i 12 bèsties

Si el Vendrell es denomina a si mateixa Capital del Foc no és per casualitat. La ciutat organitza al llarg de l’any diferents esdeveniments que tenen com a protagonista la pirotècnia. Aquest és el cas del Nostrefoc i les Cercaviles de Foc, que se celebren a finals de juliol per les Festes de Sant Jaume i de Santa Anna; i de la Fira Foc, que es fa a mitjans d’octubre i coincideix amb la Fira de Santa Teresa.

En total, el municipi té nou colles de foc però encara té més bèsties que llancen pirotècnia. Totes elles sumen 12 i són: el Borinot de Foc, el Bou de Foc, la Mulassa Feixuga, la Víbria, el drac de foc el Tallot, el drac de foc el Cabrot, el Cabrot petit, el Caramot del Vendrell i les quatre puces que l’acompanyen. Cal destacar que el Caramot, amb 750 quilos i 2.000 cm de llargada, és considerat un dels dracs de foc més grans d’Europa.

El Festivitas Bestiarum 

Aquest 2020, com que el Vendrell serà la Capital de la Cultura Catalana, el Festivitas Bestiarum se celebrarà en aquest municipi. Més concretament, el cap de setmana del 28 i el 29 de novembre les bèsties ompliran de foc la capital del Baix Penedès. La vila, a més, acollirà la gala dels Premis BEST, una celebració en la qual es fa un reconeixement a diferents persones, entitats i empreses que han treballat l’últim any a favor de la cultura popular.

(Foto: Encesa del Caramot del Vendrell / Font: Facebook del Caramot i les Puces del Vendrell)