Crònica de la XIV Trobada de Bestiari Domèstic de Castelló

Trobada Bestiari Castelló

L’associació Botafocs compleix 30 anys d’existència en aquest 2020. El primer acte organitzat de l’any amb el suport de l’Agrupació del Bestiari Festiu és la XIV Trobada de Bestiari Domèstic, que va tenir lloc el dissabte 18 de gener i va contar amb la participació del Boc de Can Vernet de sant Cugat, La Mulassa de Montblanc, El Gafarró de Premià de Mar i l’amfitriona, l’Haca Traca Almalafa, dintre dels actes de sant Antoni del Porquet.

A les 18h es va iniciar la plantada del bestiari, que es va aprofitar també per a concretar alguns aspectes d’intendència, de dinàmica a seguir, a més de petar la xerrada, amb l’opció de tastar vi dolçet, rotllets, fer un donatiu per al sorteig del porquet… que  es va potenciar  amb les actuacions musicals dels acompanyaments musicals de les entitats.La cercavila sense foc pels carrer del voltant de la Parròquia de sant Pere  va servir per a convocar a tot el veïnat a la festa,  amb molta puntualitat. Es van presentar tots els actes a desenvolupar. Tot seguit es va presentar la vida de sant Antoni del Porquet cantada,  amb música de corrandes, acompanyat per diferents dimonis de Botafocs.

Tot seguit els balls de les figures de bestiari convidades va omplir de música i festa tota la plaça del Casal Jove, amb nombrosa presència del públic. A la vegada, en van lliurar les paperetes del sorteig dels porquets a rifar entre els assistents, que van omplir d’emoció a tots els implicats. El porquet va ser lliurat als afortunats integrants del Boc de Can Vernet. També es van lliurar uns detalls de la diada a totes les entitats.

L’inici de la Diablera, amb la participació de totes les figures de bestiari, els Dolçainers i els Botafocs, després de l’encesa d’un rètol commemoratiu dels 30 anys va seguir l’horari previst. La plaça Verge del Carme, amb les enceses conjuntes del bestiari i per altra banda dels dimonis, amb un remat pirotècnic,  va tancar el correfoc. L’encesa de la foguera van donar el final als actes, sota els aplaudiments dels nombrós públic assistents.

Un sopar de germanor  va arrodonir la festa, així com les converses imprescindibles. Vam quedar de tornar-se a trobar en properes diades, arreu de les nostres comarques.

Text i imatges de Rafel Pérez i Sorlí