El barri de Sant Antoni de Barcelona viu el naixement d’una nova figura festiva

Espurna de Sant Antoni

El pròxim dissabte 18 de gener, a les 11 del matí als Jardinets de l’Alguer, es presentarà l’Espurna, la nova bèstia de foc del barri de Sant Antoni de Barcelona. La figura, gestionada per la colla de diables infantil Trapelles, veurà la llum per primer cop durant l’activitat de la “Despertada”. La seva data de naixement, però, és el 17 de gener, dia de Sant Antoni Abat, patró d’aquest barri barceloní.

Per tal de donar la benvinguda a la figura, creada per David García, del Taller de Constructors de Fantasies, primer de tot caldrà despertar-la. Així doncs, des de la colla Trapelles s’emplaça petits i grans a portar instruments musicals o estris per fer soroll. La celebració del seu naixement comptarà també amb la participació de la Colla de Diables de Sant Antoni, dels Trabucaires de Sant Antoni, dels tabalers d’aquestes dues colles i de la Porca de Sant Antoni que, juntament amb LulúSA, amenitzaran la matinal. Durant l’acte, a més, la bestiola recollirà els xumets dels menuts que decideixin desfer-se’n.

Una bona arrencada

Just després de la “Despertada”, el mateix dissabte dia 18 l’Espurna i la Porca protagonitzaran el Pregó de les Festes de Sant Antoni d’enguany. Tot seguit, a partir de les 12 h, la bestiola participarà en la Cercavila d’inici i benvinguda a la Festa Major, que recorrerà diversos carrers del barri. Finalment, quan acabi el seguici, a les 13.30 h, hi haurà un acte de reconeixement als padrins i padrines de la bèstia, és a dir, associacions, comerços i veïnat que han col·laborat per finançar-ne la construcció.

El cap de setmana següent, les activitats que té programades l’Espurna continuen. Dissabte 25, a les 17 h, hi haurà una plantada de Bèsties als Jardinets de l’Alguer en la qual també participaran la Porca de Sant Antoni, el Xot de Sants, en Fumera i els Dragolins de Badalona, el Sírius del Poble Sec i l’Estarrufadet del Poble Nou. Tot seguit, a les 19 h, l’Espurna s’estrenarà llançant foc al Correfoc Infantil. L’endemà, diumenge 26 de gener, a les 19.45 h, els Diables de Sant Antoni organitzen el Correfoc Infernal on l’Espurna també sortirà a ballar sota el foc.

Filla de la Porca de Sant Antoni

Com expliquen des de la colla de diables infantils Trapelles, l’Espurna neix després d’un any intens en què les colles de foc i el barri s’han implicat de forma activa en la seva concepció i construcció. El seu nom, per exemple, ha estat escollit per votació popular i ha donat peu a que cadascú interpreti lliurement el gènere de la bestiola.

Aquesta característica, assenyalen des de la colla Trapelles, “respon clarament al perfil d’un barri obert i lliure de prejudicis com és el de Sant Antoni”. Així doncs, seguint una acurada campanya informativa en xarxes socials, dedicada a crear expectació i identificació amb el barri, sota el nom de “Soc Jo, la Porca”, fa uns mesos es va anunciar que la Porca de Sant Antoni estava embarassada, sense mai especificar quina altra bèstia n’era responsable.

Una figura autofinançada pel barri

A hores d’ara, són pocs els qui coneixen l’aspecte de l’Espurna, tot i haver estat molts veïns i veïnes els qui han aportat idees. Des de l’anunci s’han organitzat diverses activitats infantils, rutes històriques, concerts, mercadets, rifes i vermuts populars per aconseguir finançament i fer-la realitat.

La colla Trapelles destaca el compromís d’una trentena de padrins i padrines – associacions, comerços i també famílies del barri- que han fet una aportació directa per la seva construcció. L’Espurna és una figura gestionada per la colla infantil Trapelles però que també sortirà a les actuacions de les colles adultes, els Diables i els Trabucaires de Sant Antoni.