Els Hostalets de Pierola prepara la construcció d’una bèstia de foc

Pau de foc d'Hostalets de Pierola

Aquest any, per primera vegada, el municipi dels Hostalets de Pierola (Anoia) traurà una figura pròpia de bestiari per la seva Festa Major. Es tracta del Pau de foc, una bèstia que tindrà forma de mico.

La nova imatge festiva serà creada per artistes locals i s’estrenarà el dia del pregó de la Festa Major, és a dir, el dijous 23 de juliol. Aquell dia es farà el bateig de la nova bèstia i s’oferirà un espectacle pirotècnic a la població.

Inspirat en un descobriment arqueològic

La figura del mico s’inspira en el descobriment d’unes restes arqueològiques que es van trobar al municipi l’any 2002, durant la construcció d’un abocador. Tal com assenyala el coordinador de la regidoria de Tradicions Ramon Parés, en el jaciment es va trobar el crani d’un mico que es va batejar amb el nom de “Pau” i que es va fer molt popular als Hostalets.

A partir d’aquesta idea, ara fa un any, l’Ajuntament va començar a impulsar la creació d’aquesta nova bèstia que, si no es diu el contrari, es tractarà del primer mico de foc que tindrà Catalunya.

La llavor de la iniciativa

Segons explica Parés, ja fa anys que al municipi hi ha la demanda de crear una bèstia de foc i una colla de diables. Més concretament, aquesta petició va agafar força fa un parell d’anys, durant la creació del projecte “Tradicions”.

Arran de la formació l’any 2018 d’una colla de bastons al municipi, “Els Ximplets”, l’Ajuntament va decidir engegar la iniciativa “Tradicions” per crear més colles de cultura popular al poble. Gràcies a aquest projecte, es va poder crear un ball de Cercolets, un de Pastorets i un altre de Capgrossos.

El Pau de foc

Aquest 2020, l’objectiu de l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola és seguir amb el projecte “Tradicions” i crear una bèstia de foc i una colla de diables.

De moment, l’esborrany del Pau de foc ja està fet, el que encara no se sap és si els artistes locals el fabricaran amb fibra de vidre o amb resina epoxi.

(Foto: Esborrany del Pau de foc / Font: Ajuntament dels Hostalets de Pierola)