L’Agrupació s’adhereix a un manifest per apujar fins a un 2% la despesa en cultura

Logo d'Actua Cultura

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya s’ha adherit recentment al manifest de la plataforma “Actua Cultura 2%” que demana a la Generalitat augmentar la seva despesa en cultura fins al 2%. En aquests moments, el Govern català només destina el 0,65% dels pressupostos a aquest àmbit, encara que pels pressupostos del 2020 té previst apujar aquesta xifra fins a l’1,1%.

Segons el col·lectiu d’Actua Cultura, el teixit empresarial de la cultura s’està desfent i amb ell pateix igualment el teixit creatiu. La seva demanda és que la despesa en cultura de la Generalitat s’equipari a la mitjana europea, que és del 2%.

Dades de la Generalitat i l’Eurostat indiquen que si actualment a Catalunya el 0,65% dels pressupostos es dediquen al sector cultural, això equival a 30 € per habitant l’any (tenint en compte que al territori viuen un total de 7,5 M d’habitants). La xifra, per tant, queda molt lluny en comparació amb la d’altres països d’Europa. Per dir alguns exemples, a Portugal es destinen cada any 158 € en cultura per habitant, a Polònia 146 €, a França 476 € i a Dinamarca 880 €.

Una altra de les demandes d’aquest grup impulsor, format per representants del 98% d’empreses culturals de Catalunya (del sector editorial, musical, audiovisual, de les arts escèniques i de les arts plàstiques), és que la Generalitat reguli polítiques de planificació cultural que activin el consum cultural i la creació de públics.

L’adhesió de l’Agrupació del Bestiari

Tenint en compte les informacions anteriors, la junta de l’Agrupació del Bestiari ha decidit donar suport a aquest manifest perquè considera que les reivindicacions de la iniciativa Actua Cultura són compartides per una part significativa del col·lectiu i que el seu assoliment contribuiria a enfortir el sector cultural en el sentit més ampli.

La federació recorda que les entitats de cultura popular també han patit els efectes de la crisi econòmica, principalment la reducció dels suports econòmics institucionals, tant en l’àmbit nacional com en l’àmbit local. En aquest sentit, destaca que la supervivència del sector durant la darrera dècada ha estat, en part, gràcies a l’esforç, el sacrifici i la dedicació de persones que han vetllat per mantenir viva la tradició cultural des del pur altruisme.