Les bèsties festives i la cultura popular fan més acollidor un hospital de Mallorca

Na Marga Somriu

Des del passat 21 de gener, la Mulassa de Sant Jaume i els Cavallets de Felanitx són presents a l’àrea d’Urgències de Pediatria de l’Hospital de Manacor (Mallorca). Són il·lustracions que formen part de la nova decoració d’aquestes sales, en les quals s’atenen infants de fins a catorze anys. L’objectiu d’aquests dibuixos és que les dues consultes i els boxs, per on passen els nens i nenes quan estan malalts, esdevinguin llocs més còmodes i acollidors. D’aquesta manera, es pot aconseguir que el seu pas per l’hospital es converteixi en una experiència més positiva.

Els impulsors d’aquest projecte han estat els membres de l’associació Na Marga Somriu, una entitat sense ànim de lucre creada en memòria de la periodista mallorquina Marga Cañellas. El desig d’aquesta comunicadora era fer més humans els hospitals i contribuir, d’aquesta manera, a la recuperació dels malalts. És per aquest motiu que l’organització, al llarg de la seva trajectòria, també ha decorat altres centres hospitalaris de Mallorca.

33 dibuixos inspirats en la cultura popular

En total, a l’Hospital de Manacor s’hi poden trobar fins a 33 personatges diferents de les festes populars de la zona. La il·lustradora Àngela Amer, de l’empresa Cocarroideceba, ha estat l’encarregada de decorar l’àrea d’Urgències amb dibuixos de les cinc danses rituals de Manacor: els Cossiers, els Moretons, els Indis, els Nanets i les Dames. En les parets, a més, també estan representats els mariners de les zones costaneres (com ara Porto Cristo), així com la Mulassa de Sant Jaume i els Cavallets de Felanitx.

Cavallet de Felanitx
Cavallet de Felanitx / Font: Na Marga Somriu

Els que tampoc falten en la decoració són els dimonis i els dimonions, els personatges més populars de les festes de Mallorca. En aquest cas, però, les figures no fan por, sinó que es presenten d’una manera amable. A part, la figura de na Marga també apareix en el mural. Aquesta, amb un somriure a la cara, convida els infants a entrar dins d’un món de fantasia.

Ara fa aproximadament poc més d’un any que es va iniciar el projecte de Na Marga Somriu a l’àrea d’Urgències Pediàtriques de l’Hospital de Manacor. El seu objectiu era “fer cultura”, per aquest motiu els murals mostren una part de les tradicions de Mallorca, per apropar-les als infants. A part dels dibuixos, a l’espai també s’hi poden trobar lectures i materials per pintar, perquè els nens i nenes s’entretinguin i passin la millor estona possible.

(Foto: Inauguració del nou espai de l’Hospital de Manacor / Font: Na Marga Somriu)