Valls estrena noves versions de les bèsties tradicionals per Carnaval

Figures satíriques Carnaval de Valls

Sabíeu que a Valls les figures del bestiari festiu tenen un doble? Es tracta de versions satíriques de les mateixes bèsties que, en comptes de sortir per Festa Major o per Corpus, surten per Carnaval. Aquest és el cas de l’Àliga Plomada, presentada el 2016. És una versió de l’Àliga de la Ciutat, la figura més solemne del seguici, però desplomada, que s’assembla a un pollastre, i que en comptes de portar una corona al cap porta un orinal.

Un altre exemple és la Mulassa de Carnaval, que es va incorporar al seguici carnavalesc l’any passat. En aquest cas es va optar per presentar la figura com si fos una gran senyora presumida. La bèstia porta collarets de perles, arracades de diamants i una pinta al cap amb el relleu dels campanars del Convent del Carme i de l’església arxiprestal de Sant Joan.

Qui està al darrere de totes aquestes transformacions és la Unió Anelles de la Flama de Valls. Es tracta de la mateixa associació que treu a ballar l’Àliga i la Mulassa “oficials” durant les festes assenyalades de la ciutat. Com explica el president de l’entitat, Albert Oliva, aquesta sàtira que es fa per Carnaval és “una manera de fer mofa de tot allò que nosaltres mateixos fem al llarg de l’any“.

La idea, de fet, s’inspira en la manera que tenien de celebrar el Carnestoltes les societats vallenques dels anys vint del segle passat. Aquestes també treien versions de les imatges festives, en aquest cas dels gegants, per fer-ne una paròdia i treure’ls tota la solemnitat que tenien la resta de l’any.

L’estrena del 2020

Presentació del Bou del Carnaval de Valls
Presentació del Bou del Carnaval de Valls

Aquest any s’incorporarà al seguici carnavalesc el Bou Tradicional de Valls, que tindrà un aspecte semblant al Toro d’Osborne. Aquest es presentarà envellit, esquifit i malcarat i, per presentar-lo, els socis de la UAF muntaran un “encierro” de Sant Fermí el Dijous Gras.

L’endemà, dissabte de Carnaval, acompanyaran el bou diferents persones disfressades al voltant de la temàtica de la tauromàquia i del folklore espanyol. Per exemple, es podran veure toreros i gent amb vestits de “faralaes”.

Una presentació esperada 

Des del 2016 fins avui dia, cada any la Unió Anelles de la Flama de Valls (UAF) ha anat presentant una nova figura satírica. L’any 2017 es va donar a conèixer la Geganta de Carnaval en una versió envellida i grassa, mentre que el 2018 es va estrenar el Gegant de la Porra, sec i amb els cabells llargs i grisos.

Com assenyala Albert Oliva, president de la UAF, el fet de cada any presentar una nova figura parodiada ha creat expectació entre la població, que cada dijous de Carnaval, durant l’Arribo de Sa Majestat del Rei Carnestoltes, espera amb intriga l’estrena d’una nova imatge festiva.

Finalment, cal assenyalar que totes les figures han estat creades pel constructor d’imatgeria festiva Lluís Musté, vicepresident de la UAF. Pel que fa als vestits dels gegants, els ha confeccionat Isabel Jiménez.

(Foto: Presentació del Bou de Carnaval de Valls a càrrec del seu constructor, Lluís Musté /Font: Unió Anelles de la Flama de Valls)