Un llibre i una exposició commemoren el 25è aniversari de la recuperació de les festes de Sant Josep Oriol

Festes de Sant Josep Oriol

Les Festes de Sant Josep Oriol arriben al primer quart de segle des que es van recuperar l’any 1995 i ho fan amb pinzellades ben especials en la programació habitual. A banda de la celebració pròpiament dita, que es farà del 21 al 29 de març, els organitzadors presenten una exposició que s’inaugurarà el dimecres 4 de març a les 20 h a la Casa dels Entremesos. L’exposició es podrà visitar fins al 3 de maig.

La mostra ‘El Pi en festes. 25 anys de la recuperació de les Festes de Sant Josep Oriol’ repassa el passat i el present de la Festa Major del barri del Pi. Mitjançant una dotzena de plafons, es presenten la majoria d’actes de les festes, alguns dels quals són molt singulars dins del panorama festiu català, com la Passejada dels Oriols, els Atracaments d’en Perot o ‘Bestieses’.

Un dels elements més destacats que presenta la mostra és l’estudi històric que s’ha fet sobre les celebracions. Les festes en honor al sant barceloní començaren a fer-se a la basílica de Santa Maria del Pi l’any 1806 i 1807, amb motiu de la beatificació del sant. Gràcies a la recerca realitzada a l’Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi, s’ha pogut trobar el primer document que es conserva de les festes, datat de l’any 1834. Des de llavors i fins al 1956, les celebracions es van anomenar com a Festes de Sant Josep Oriol. Tot i això, les festes eren eminentment religioses i no va ser fins al 1995 que no es va fer la primera festa popular de carrer, definint-se el corpus festiu que coneixem avui.

Falcons de Barcelona
Els Falcons de Barcelona a les festes de Sant Josep Oriol

Amb motiu del quart de segle també s’ha editat un petit llibre, que porta per títol ‘Les Festes de Sant Josep Oriol. 25 anys fent barri i fent cultura popular’. El llibre va en paral·lel amb l’exposició i, tot i que ambdós repassen les festes a partir del programa d’actes, presenten algunes diferències de contingut. El llibre té dues parts. D’una banda, l’explicació de l’estructura de les festes i, de l’altra, el catàleg amb tots els convidats que han participat en les festes en aquests vint-i-cinc anys, amb unes tres-centes parelles de gegants i peces de bestiari catalogades. El llibre l’ha editat l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi amb la col·laboració del Districte de Ciutat Vella i es presentarà el dissabte 21 de març en el marc del pregó de les Festes. L’acte comptarà amb la presència del senyor Jordi Rabassa, regidor del Districte de Ciutat Vella.

El programa de les festes incorporarà altres actes commemoratius de l’aniversari, com la xerrada ‘Recuperant la Festa Major’, on hi participaran veïns i comerciants que al llarg d’aquests anys han viscut les celebracions des de dins. Com de costum, també hi haurà nombrosos convidats d’arreu de Catalunya, entre els que s’hi comptaran figures centenàries i que no han sortit gaire de la seva ciutat. La programació completa es presentarà en els pròxims dies.

(Foto: IX Trobada de Gegants de l’any 2003 durant les Festes de Sant Josep Oriol / Font: Associació d’amics dels Gegants del Pi)