Valls tindrà un nou ball, compost per cavallets, que s’estrenarà durant les Festes Decennals

Mulassa de Valls

La ciutat de Valls tornarà a tenir un ball de Cavallets. Durant les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, que se celebraran l’any que ve, la capital de l’Alt Camp estrenarà bèsties noves. En total es construiran quatre cavallets de color negre més un de color blanc. Les figures estaran fetes de paper i cartó i per dins seran de fibra de vidre.

Tal com explica el portal festadirecte.cat, fa aproximadament dos segles, a partir del segle XIX, que va desaparèixer el ball de Cavallets al municipi de Valls. La primera constància documental que es té d’aquest ball és del 1712. A través dels arxius també s’ha sabut que aquestes figures van participar, precisament, en la primera edició de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de l’any 1791.

La Fundació Unió d’Anelles de la Flama ha estat la impulsora d’aquest projecte. L’associació, molt arrelada a la ciutat, també ha recuperat figures com el drac, l’any 1985, la Mulassa el 1987 o el Bou Tradicional el 2012. En aquest cas, com explica el president de l’entitat, Albert Oliva, per fer el ball de Cavallets s’ha pres com a referència un ball d’un municipi molt proper a Valls, Figuerola del Camp, el qual està molt ben documentat.

El nou ball de Valls estarà compost per deu balladors. Quatre d’ells representaran cavallers cristians que aniran dalt d’un cavall i que tindran com a capità l’apòstol Sant Jaume. Aquest es diferenciarà de la resta perquè portarà el cavall de color blanc. Els altres balladors representaran quatre cavallers turcs que aniran a peu i que lluitaran amb els del bàndol cristià. En aquest cas, el seu capità serà un dimoni.

El creador de les noves imatges festives serà l‘escultor vallenc Lluís Musté. El disseny i la confecció del vestuari anirà a càrrec del dissenyador barceloní Pau Fernàndez, mentre que la música, creada de nou, serà composta pel vallenc Francesc Bofarull.

(Foto: La Mulassa de Valls en una cercavila / Font: Facebook Unió Anelles de la Flama)