Les festes Quinquennals dels Gegants del Pi s’ajornen i es faran probablement a finals d’any

Els Gegants del Pi

El Coronavirus obliga a ajornar una de les festes més esperades enguany pels amants dels gegants i la imatgeria festiva. Es tracta de les Quinquennals dels Gegants del Pi, unes celebracions que es fan els anys acabats en 0 i 5. Aquestes festes expliquen la recuperació dels quatre Gegants del Pi el 12 de juny de l’any 1960. Per fer-ho, se solen programar diferents actes com exposicions, conferències i cercaviles.

Aquesta edició de les festes feia més d’un any que s’estava preparant i ja fa uns mesos que penjava d’un fil. La proposta s’havia treballat en la línia de les darreres edicions de les Quinquennals, tot vertebrant-les al voltant de l’exposició de gegants centenaris i la seva posterior cercavila. En el marc de les celebracions, estava previst que visitessin la ciutat gegants emblemàtics vinguts d’arreu del país, alguns dels quals fa dècades que no trepitgen Barcelona. La programació també incloïa algunes xerrades i taules rodones, que posarien l’accent en l’època de la recuperació, la història de les figures i la tradició gegantera.

Ara per ara, des de l’organització es creu que el millor és ajornar les activitats i reprogramar-les més endavant, entenent que és una festa extraordinària, que no tornaríem a viure fins a l’any 2025. La idea és fer-les a finals d’any si la situació ho permet i es poden complir les mesures sanitàries. Si no és el cas, es programarien el juny del 2021. Aquesta decisió s’ha consensuat amb l’Ajuntament de Barcelona i els ajuntaments, entitats i col·laboradors implicats.

De totes maneres, des dels Gegants del Pi engegaran algunes iniciatives virtuals per a commemorar a les xarxes aquest aniversari de la recuperació. Durant el confinament han anat penjant jocs, retallables i, fins i tot, els filtres d’Instagram per a convertir-se en els gegants, que han tingut molt d’èxit. En aquesta línia, les activitats commemoratives de l’aniversari s’iniciaran el dia que farà 60 anys de la recuperació: el divendres 12 de juny. La programació a les xarxes s’allargarà fins al dissabte 20 de juny i comptarà amb explicacions històriques que tractaran diferents temàtiques, així com un recull de vivències en format audiovisual.

Els Gegants del Pi ja es troben documentats en relació amb la basílica de Santa Maria del Pi l’any 1601, pel que fa al gegant. El 1624 apareix la geganta i el 1669 els gegants petits o gegantons. Les figures actuals són de l’any 1807 els grans (atribuïts a Ramon Amadeu) i del 1858 els petits (obra de José Galceran). A finals del segle XIX van ser abandonats, ja que es va deixar de celebrar la processó de Corpus al Pi.

No seria fins al 1960 que una campanya ciutadana va decidir recuperar les quatre figures. La restauració va anar a càrrec de Manel Casserras i Boix, sota la direcció dels dissenys d’Evarist Mora, qui els va vestir tot inspirant-se en les imatges del segle XIX: els grans, com a turcs, i els petits, com a burgesos afrancesats. El 12 de juny del 1960 van tornar a veure la llum en una gran festa. Al llarg dels anys vuitanta i noranta es van fer les rèpliques de les quatre figures, que preserven les peces originals. Els quatre gegants originals només surten pel Pregó de les Festes de Sant Josep Oriol i, cada cinc anys, a les Festes Quinquennals.