La Cucafera de Tortosa, candidata a “tresor del patrimoni cultural” de la ciutat

Cucafera de Tortosa

Queda menys d’una setmana perquè es tanqui la votació que decidirà quins són els set tresors del patrimoni cultural de Tortosa. L’any que ve la ciutat serà la Capital de la Cultura Catalana (CCC) i, per anar preparant aquesta celebració, l’organització de la CCC ha organitzat aquesta activitat amb la col·laboració de l’Ajuntament del municipi.

A la pàgina web de la Capital de la Cultura s’han penjat un total de 20 candidatures que aspiren a convertir-se en “tresor del patrimoni cultural de Tortosa”. Una d’elles és la Cucafera, els gegants i la cort de bèsties.

Com s’explica a la web de la CCC, l’objectiu de la campanya és promoure i divulgar el patrimoni cultural de la ciutat de Tortosa d’una manera didàctica, pedagògica i lúdica. Alhora, també es vol motivar la visita als llocs seleccionats i elegits. De fet, a partir del resultat de l’enquesta, es crearan noves rutes turístiques que permetran als visitants conèixer la riquesa patrimonial de la ciutat.

Fins al diumenge 7 de juny la ciutadania d’arreu de Catalunya pot votar els set tresors de Tortosa. A part de la Cucafera, els gegants i la cort de bèsties, també estan nominats el Call Jueu, el castell de la Suda, la Catedral o la Festa del Renaixement, entre d’altres.

La Cucafera és un dels símbols més emblemàtics de Tortosa. La seva existència es remunta al segle XVI. Actualment hi ha tres exemplars de la figura: una gran, la mare, i dues de petites. Totes elles participen en les festes més importants de la ciutat.

(Foto: La Cucafera a la Llotja Tortosa /Font: Enric)