La Mulassa Feixuga del Vendrell, 25 anys de foc i fantasia

Mulassa Feixuga del Vendrell

Té una llarga banya al front i sis grans punts de foc que recorren el seu cap i el seu coll. La Mulassa Feixuga del Vendrell és una de les bèsties de foc més emblemàtiques del Baix Penedès. Enguany està de celebració, ja que compleix 25 anys. El passat diumenge 26 de juliol va ser l’aniversari d’aquesta bèstia festiva estrenada l’any 1995.

David Merchan, president del Col·lectiu de Joves els Feixucs, entitat encarregada de portar la figura, explica que la intenció de la colla era organitzar aquest any una trobada amb 25 bèsties. “Tenint en compte la situació actual, hem hagut de deixar la festa pel 2021”, afirma.

Una figura fantàstica

Diu la llegenda que al Vendrell hi havia un fantasma amb aspecte de mula que apareixia a la torre del molí del Blanquillo. De nit baixava a la vila a visitar els nens que es portaven malament. Alguns d’ells, en veure-la, van començar a dibuixar-la fins que un dia es van reunir tots els retrats i es va crear la imatge festiva que es coneix avui dia.

Aquesta és la història de la Mulassa Feixuga, una figura inspirada en un unicorn i un cavall medieval que pesa 110 quilos i té setze punts de foc. Durant les sortides la fan ballar dos portants, encara que el de davant ha de fer més força que el de darrere. De fet, és el que carrega més pes, és a dir, un total de 85 quilos. Com explica Merchan, moltes vegades suposa un esforç aixecar la bèstia i fer-la girar, encara que els portants s’ho prenen com un repte.

68 membres i un vídeo d’aniversari

Actualment, la colla encarregada de portar la Mulassa Feixuga del Vendrell està formada per un total de 68 persones, entre portants i músics que toquen el timbal. El grup té un bon planter, ja que entre els timbalers hi ha infants i joves d’entre nou i catorze anys.

El passat mes de maig, encara durant l’estat d’alarma, tota la colla va preparar un vídeo amb motiu dels 25 anys de la Mulassa en el qual mostren, a ritme de música, els diferents complements que porten durant les sortides.