El Drac de Vilanova publica un vídeo en homenatge a les festes populars 

Foto Drac de Vilanova

Sense que quasi ningú el veiés, el Drac de Vilanova i la Geltrú s’ha passejat aquest estiu per alguns dels llocs més emblemàtics de Catalunya. La plaça del Blat de Valls, el Pla de la Seu de Tarragona, la Universitat de Cervera o l’església de Sitges són algunes de les places i edificis que es poden veure en un vídeo on apareix aquesta bèstia festiva.

Com explica el president de l’entitat de portadors i portadores del Drac de Vilanova, Sergi Garriga, el principal objectiu d’aquesta iniciativa era que el drac anés a “saludar i abraçar les places més representatives del territori i anar una mica a totes les festes populars”. Ja que aquest any, a causa de la crisi sanitària de la Covid-19, s’han hagut de suspendre o readaptar moltes festivitats, la colla del Drac de Vilanova ha volgut transmetre un missatge: que cuidar-se és important i que les festes sempre hi seran.

Al final del clip, a més, es recorda que en les imatges hi falten moltes, “gairebé totes” les poblacions on se celebren festes i acaba amb la frase esperançadora: “Hi tornarem!”.

Més de 53.000 visualitzacions acumulades

Drac de Vilanova
El Drac de Vilanova davant de l’Església de Sant Joan Baptista de Valls

El divendres 31 de juliol es va estrenar el vídeo del Drac de Vilanova coincidint amb el dia en què s’hagués celebrat el Correfoc de la Festa Major de la ciutat. Enguany com que la festa s’ha readaptat, aquest acte no s’ha pogut fer. Garriga, però, diu que la colla ha volgut publicar el vídeo precisament aquest dia perquè és el primer acte fort de la festa en el qual hauria participat el Drac.

El clip ha tingut molta repercussió a les xarxes socials. Dilluns 3 d’agost (quatre dies més tard de la seva publicació) havia assolit les 28.500 visualitzacions a Twitter, les 20.000 a Facebook i les 5.167 a Instagram. En total, més de 53.000 visualitzacions acumulades. Personalitats com Carles Puigdemont o Oriol Junqueras es van fer ressò de la iniciativa a través de Twitter el mateix dia que es va publicar el vídeo.

Un rodatge tranquil

Sergi Garriga explica que el vídeo del Drac de Vilanova es va gravar un cap de setmana del mes de juliol respectant en tot moment les normes de mobilitat. Va ser casual que, just en els moments en què el Drac passava per les places i els espais emblemàtics de les diferents ciutats, no hi havia gaires vianants. “Van ser dies de molta calor i molt de sol”, afegeix el president del Drac de Vilanova.

Precisament, el fet que el Drac es vegi en les imatges sense ningú al seu voltant transmet una realitat: que aquest any els principals llocs on transcorren les festes populars estaran buits a causa de la Covid-19.

Fins al 13 de setembre de ben a prop

Ja que les circumstàncies fan que no pugui sortir per la Festa Major, fins al 13 de setembre el Drac de Vilanova  i la Geltrú estarà exposat al Centre d’art contemporani La Sala perquè tothom qui vulgui el pugui anar a veure. A través de l‘exposició Encomana’t de festa!, es podran veure les figures i els elements que normalment participen en la cercavila del Vot del Poble el dia 5 d’agost al vespre. La mostra inclou materials com textos, fotos, vídeos i, fins i tot, indumentàries antigues dels balls tradicionals.