La Candela Creacions, la minuciositat en la reproducció de les bèsties festives

Candela Creacions

Fer una figura festiva no és fàcil i fer-ne una reproducció encara menys. Òscar Garcia és escultor i artesà d’imatgeria festiva i es dedica, des de fa tres anys, a fer reproduccions de bèsties i gegants. En cada projecte s’ha de transformar i posar en la pell dels escultors que van fer les figures originals. Ha de pensar com ells, per entendre les formes i les proporcions i, a partir d’aquí, copiar amb minuciositat els detalls de les figures.

Veí del Poblenou, Òscar Garcia del taller La Candela Creacions fa molts anys que està vinculat a la cultura popular. L’any 1998 va entrar a formar part de la Colla de Gegants del Poblenou i, més tard, va passar a la Colla del Drac del mateix barri. La seva passió per la tradició va continuar al llarg dels anys i avui dia també és membre de la colla La Vella de Gràcia on fa de diable.

Figures del Poblenou de La Candela Creacions
Figures del Poblenou de La Candela Creacions fetes amb cartó-faller

Aficionat a l’artesania, l’any 2017 es va animar a fer les primeres reproduccions, en aquest cas de la imatgeria festiva del Poblenou. Més tard, va passar a fer les figures del seguici popular de Barcelona: l’any passat va ser el torn dels Gegants de la Ciutat i aquest 2020 de l’Àliga de Barcelona. De cara l’any que ve, també té encarregat fer el Lleó de la ciutat comtal.

Mentrestant, aquest estiu està treballant en la reproducció de l’Àliga de Gràcia (també forma part de la colla) i fa poc també va repintar la figura original i li va donar més lluminositat a les plomes.

Detalls fets amb cura

Àliga de Barcelona de La Candela Creacions feta de resina de poliuretà

Com a fundador de La Candela Creacions, Garcia té clar que ha de deixar una marca personal en les seves obres. De fet, es decanta pels detalls. Té molta cura dels complements de cada figura i els fa amb diferents materials per donar més versemblança a les reproduccions. Aquest és el cas de les corones de les àligues, que les fa amb llautó, o dels complements dels gegants, que els fa amb roba.

De formació autodidacta, sempre li han interessat les belles arts, és per aquest motiu que domina diferents tècniques. Per exemple, algunes figures les fa amb cartó faller: moldeja la peça amb fang, fa el motlle amb guix i l’omple de cartó. Altres vegades les crea amb resina de poliuretà: fa els motlles amb silicona a partir d’una figura feta de plastilina i els omple de resina.

La seva afició pel món del pessebrisme (forma part dels Pessebristes de Ciutat Vella) també l’ha portat a fer pessebres, fet que li ha proporcionat noves destreses.

Un procés minuciós

Ara per ara Garcia no es dedica a temps complet en la reproducció de figures, encara que li agradaria fer-ho en un futur. Fer aquestes peces és un procés minuciós i des que comença a treure el motlle fins que fa la figura triga gairebé un mes. El que més li agrada d’aquesta feina és modelar la peça original i després, un cop està feta, pintar-la. Últimament està experimentant amb les pintures a l’oli, ja que li donen més versatilitat i li permeten trobar aquest realisme que busca.

El nom de La Candela Creacions surt del seu segon cognom (Òscar Garcia Candela). Podeu seguir la seva activitat a través del seu compte d’Instagram.