El reporter Pau Benavent dona a conèixer el “cau de les bèsties” de la Mercè 2020

Aquestes festes de la Mercè han sigut una mica atípiques. A causa de la pandèmia de la Covid-19 no s’han pogut realitzar les cercaviles i els correfocs que les bèsties festives de la ciutat feien cada any. Per no deixar la ciutadania sense cultura popular i perquè pogués seguir gaudint d’aquestes figures, l’Ajuntament de Barcelona i l’Agrupació del Bestiari han organitzat una exposició molt completa.

Si des del 2018 cada any es fa una exposició de bèsties de foc al Born CCM, aquesta edició ha sigut una mica diferent: s’han inclòs més bèsties de l’habitual fins a arribar a la cinquantena (de foc i no de foc) i s’han organitzat xerrades coincidint amb els 700 anys de Corpus a la ciutat.

Per altra banda, el reporter Pau Benavent s’ha passejat pel Born CCM i ha donat a conèixer les curiositats d’algunes figures. Ha parlat amb els caps de colla de diferents entitats i aquestes han explicat els seus projectes.

El cau de bèsties de la Mercè

El reportatge de Benavent es titula ‘El cau de les bèsties’ i es pot trobar a Youtube. Comença amb la participació d’Anna Cerdán, cap de colla dels Falcons de Barcelona, que explica la història del Falcó Niku.

Durant el reportatge també es parla de dracs. En aquest cas, del Drac de la Trajana, que té 32 anys, i actualment pertany a la colla de Diables de la Verneda i les Guspires de Sant Martí. Aquesta entitat el va adoptar l’any passat després de desaparèixer la colla que l’havia portat fins al moment: els Diables infantils els Satanots del Drac. Com explica Raquel Garriga, cap de colla de les Guspires de Sant Martí, ara l’objectiu és restaurar la figura, millorar-li la mobilitat i fer que tiri aigua a part d’espurnes.

I d’una figura amb molts d’anys d’història Pau Benavent presenta una de més nova. Es tracta de l’Espurna, filla de la Porca de Sant Antoni, que va néixer ara fa gairebé un any. Raimon Porta, portant de la bèstia, anima tothom a anar-la a veure i descobrir les seves peculiaritats, ja que té banyes, ales, cresta i, fins i tot, una cua que sembla de dimoni.

L’última intervenció del reportatge és la de Pol Vilajosana, de la colla del Drac Jove de Gràcia, que anuncia que l’entitat està treballant en un projecte per recuperar la Cuca Garlanda. Aquesta figura fins fa poc estava emmagatzemada en un magatzem de la Fundació Festa Major de Gràcia. Per aquestes festes de la Mercè la colla ha decidit treure-la del seu cau i per aquest motiu s’ha exposat al Born CCM.

Al “cau de les bèsties” també hi viuen altres espècies, com el Sagresaure, el follet Nèbula o el Mosquit Tigre de Can Baró. En el següent vídeo us convidem a conèixer-les:

 

(Foto: Pau Benavent gravant el reportatge del bestiari de la Mercè al Born / Font: Agrupació del Bestiari)