[VÍDEO] Josep Fornés: “A Barcelona el Corpus va tenir una anomenada important”

Pep Fornés al Born CCM

Dimarts passat, en el marc de les activitats organitzades al Born CCM durant les festes de la Mercè, va tenir lloc una xerrada de l’antropòleg i museòleg Josep Fornés. Amb la sala plena d’assistents, separats entre si per respectar les distàncies de seguretat, aquest expert en cultura popular va parlar de l’origen del Corpus i de la seva relació amb Barcelona al llarg de la història.

Fornés va començar la xerrada explicant que els inicis del Corpus Christi es remunten al segle XIII, quan una monja novícia del convent de Mont-Cornillon va tenir una visió. La monja, que es deia Juliana, va veure com se li apareixia l’Església en forma de lluna plena tacada amb una ombra fosca i ho va interpretar com que al culte de l’eucaristia li faltava una celebració litúrgica.

Anys més tard, aquesta mateixa monja va aconseguir convèncer el bisbe de Lieja, Robert de Thorete, perquè establís aquesta celebració litúrgica a la seva diòcesi. Va ser el 12 de juny de 1247 quan es va celebrar la primera festivitat de Corpus Christi.

El Corpus a Barcelona

Més de mig segle després de la primera celebració del Corpus a la ciutat belga, aquesta festa va arribar a Barcelona. El 1320 és el primer any del qual es té constància que va tenir lloc aquesta festivitat a la capital catalana, és per aquest motiu que aquest 2020 es diu que es compleixen 700 anys de la celebració.

Fornés, durant la xerrada, va remarcar que aquesta festa va ser molt important a Barcelona durant molts segles i que, de fet, a la població li encantava celebrar-la.

En el següent vídeo podeu veure la xerrada completa que va fer Josep Fornés al Born CCM i les curiositats que va explicar sobre el bestiari festiu de l’època: