Monistrol de Montserrat incorpora un bou al seu seguici festiu amb un disseny atribuït a Lambert Escaler

El passat dissabte 25 de juliol, per la diada de Sant Jaume, es va estrenar a Monistrol de Montserrat una nova figura de bestiari. Es tracta d’un bou, una peça que, per una banda, representa l’evangelista Sant Lluc, i per l’altra, s’associa amb l’entremès de la Nativitat que es feia per Corpus Christi a l’edat medieval.

El disseny de la figura (cap del bou i cos) és atribuïda a l’escultor modernista Lambert Escaler. Per fer la peça s’ha dut a terme el modelat de la zona del coll i la zona anatòmica de la cua i el cul, que eren inexistents. Després s’han realitzat els motllos pertinents que, un cop enllestits, han estat reproduïts en cartó pedra seguint el sistema tradicional. Posteriorment s’han fet encaixar totes les peces per tal de conformar el nou bou.

Carlos Morillo, president del Gremi d’Escultors i Restauradors d’Imatgeria Festiva de Catalunya, ha realitzat l’acabat de la figura. L’ha estucat amb materials tradicionals tot imitant el pèl de la bèstia i ha fet el policromat amb pintura a l’oli. A l’hora d’escollir les tonalitats, n’ha escollit una mai vista abans en l’àmplia diversitat de bous festius que hi ha arreu del país avui dia.

La cua de l’animal ha estat manufacturada amb teixit adaptant-hi un sistema que permet ser extreta per tal de netejar el cabell sintètic de màxima qualitat que la conforma.

El bou és una peça que ha estat pensada pel jovent de la vila així com per les dimensions dels carrers de la població. És per aquest motiu que la seva llargada és d’1,70 m x 1,60 m d’alçada i té un pes aproximat de 25 kg.

Una estrena posposadaBou de Monistrol de Montserrat

Aquest 2020 estava previst que el bou de Monistrol de Montserrat s’estrenés durant la diada del Corpus Christi. Finalment, però, a causa del coronavirus l’estrena es va ajornar al dia de Sant Jaume, que va tenir lloc el passat dissabte 25 de juliol. El bou va ser beneït pel mossèn de la població després de l’ofici de festa major.

La figura ha estat finançada per la família Pozo-Marcet de Cal Virol i ha comptat per la seva realització amb el suport de veïns i veïnes que també han aportat el seu gra de sorra en l’elaboració de la bèstia. Així doncs, el cavallet de fusta ha estat aportació de Miquel Àngel Coín i Pepe Aunión i el faldellí de la figura ha estat elaborat per la monistrolenca Encarnación Palomo.

La família propietària de la figura cedirà la peça a la vila en les festes més tradicionals de la població, com la Festa Major, el Corpus o d’altres celebracions de caràcter tradicional i popular on la seva presència sigui requerida.