‘Àligues de Catalunya’, el perfil més detallat per conèixer l’actualitat de les àligues festives dels Països Catalans

Àliga de Reus

Sigui de dia o de nit, actualment podeu seguir tota l’activitat de les àligues festives a través del compte “Àligues de Catalunya”. El reusenc David Roig és l’impulsor d’aquest perfil que es pot seguir a través d’Instagram, Facebook i Twitter.

El compte va néixer l’any 2014 amb l’objectiu de difondre l’activitat de les àligues dels Països Catalans, ja que, segons explica Roig, en aquell moment mancava algun perfil que les promogués. Roig, que durant vint anys va pertànyer a la colla de l’Àliga de Reus, va tenir la idea de crear aquest compte a partir de la Trobada d’Àligues de Catalunya. L’acte es va fer a Reus el 27 de setembre de 2014 i va comptar amb la participació d’una trentena d’àligues.

En aquella època, com a membre del Col·lectiu Reusenc d’Activitats Culturals i, per tant, portador de l’àliga reusenca, Roig va pensar que seria interessant donar a conèixer les àligues i publicar tota la informació que hi estigués relacionada. Tal com afirma: “Són peces molt protocol·làries que surten molt poc de les ciutats i quan ho fan és per un algun motiu especial”.

Més de 2.600 seguidors a Instagram

Des de les primeres publicacions que va fer a les xarxes socials fins a l’actualitat, Roig ha aconseguit molts seguidors amb el compte “Àligues de Catalunya”. Té més de 200 seguidors a Facebook i 600 a Twitter, encara que la dada que més destaca és la d’Instagram. Allà té més de 2.600 seguidors.

Al llarg d’aquests sis anys Roig ha publicat més 4.700 posts a les xarxes socials amb una mitjana de dos al dia. Com ell assenyala, fa publicacions “de dilluns a dilluns” i cada dia li dedica al perfil al voltant d’una hora. “És un passatemps estimulant que m’enriqueix”, afirma.

A “Àligues de Catalunya” es pengen tota mena d’informacions, sobretot fotos i vídeos que Roig troba per internet. En cada publicació s’explica en quin context s’ha fet la fotografia i qui és l’autor d’aquella imatge. Si es fa una visita pel seu perfil, es poden trobar àligues de totes les formes i els colors fotografiades des de diferents angles.

Passant de la cinquantena

En aquests moments, les àligues als Països Catalans ja passen de la cinquantena. Més concretament, segons dades recollides per l’arxiver de bestiari Ramon Saumell, n’hi ha un total de 52. Si l’any 2014 n’eren al voltant d’una quarantena, es podria dir que en els últims sis anys el nombre d’àligues ha crescut considerablement.

Visitant el compte “Àligues de Catalunya” es poden saber quines àligues han aparegut recentment. Segons David Roig, com més creixi el nombre d’àligues, més diversitat hi haurà i, per tant, “més coses es podran fer”.

Aquest 2020, però, marcat per la pandèmia del coronavirus, s’han fet menys actes de bestiari festiu i ha estat més difícil trobar informació. Així i tot, Roig afegeix que “sempre hi ha coses per buscar a la xarxa”.

Totes les persones que vulguin estar al dia del món de les àligues festives poden seguir el compte “Àligues de Catalunya”. Per altra banda, recentment el fotògraf Ramon Saumell ha fet un recull d’imatges de totes les àligues dels Països Catalans. Si hi esteu interessats, podeu contactar amb ell al correu bestiaripopular@gmail.com.

(Foto de @culturoscopi de l’Àliga de Reus. David Roig va ser un dels fundadors de la bèstia festiva)