Bombers i Ajuntament de Caldes de Montbui firmen un conveni pel manteniment de l’Hidra, la bèstia d’aigua de l’Escaldàrium

Festival Escaldàrium 2019

El passat dilluns 19 d’octubre, en el marc del ple municipal de Caldes de Montbui, es va aprovar un conveni de col·laboració entre l’Associació de Bombers Voluntaris del municipi i l’Ajuntament pel manteniment de l’Hidra, la bèstia d’aigua que participa a l’Escaldàrium.

Segons aquest conveni, el consistori es compromet a assumir les despeses de manteniment de la figura durant quatre anys (més quatre més de prorrogables), mentre que l’Associació de Bombers Voluntaris assumeix l’obligació de treure-la cada any durant l’Escaldàrium.

L’Escaldàrium és una festa que se celebra des del 1994 cada segon dissabte del mes de juliol. Es tracta d’una representació de la llegenda que explica l’origen de l’aigua termal a la vila i que suposa un enfrontament entres les forces del bé i del mal.

Inspirada en una gàrgola

Creada per l’escultor Ramon Aumedes, del Taller Sarandaca de Granollers, l’Hidra és una bèstia festiva que s’inspira en una gàrgola del Palau de la Generalitat de Catalunya. Està feta de fibra de vidre, pesa 15 quilos i es va estrenar l’any passat, el dissabte 13 de juliol. La figura, que representa un bust, va ser finançada a parts iguals per l’associació de Bombers i l’Ajuntament.

Tal com explica el cap del Parc de Bombers Voluntaris de Caldes de Montbui, Jordi Soler, la idea de crear la bèstia festiva va sorgir de la pròpia entitat. “Va ser una proposta dels Bombers de donar-li més mitologia a la llegenda sobre la creació de l’aigua termal”, afirma fent referència a l’Escaldàrium.

Des de l’any 2009 els Bombers de Caldes de Montbui participen en la festa del foc i l’aigua. Ho fan ruixant el públic assistent amb mànegues d’aigua, acompanyats de música en directe i de focus de llum blava. Tot plegat representa una tempesta de les forces celestials que lluiten contra les bruixes i els dimonis.

En total, durant l’Escaldàrium es fan nou danses. Algunes són de foc i altres d’aigua. L’Hidra participa en la vuitena, que correspon a la tercera tempesta de les forces del bé.

Un nom amb diferents significats

El passat 2019, coincidint amb el desè aniversari de la participació dels Bombers Voluntaris a l’Escaldàrium i del 25è aniversari de la festa, es va estrenar l’Hidra, una figura que, com s’ha dit abans, representa una gàrgola. Els Bombers Voluntaris de Caldes van triar aquest element perquè és un escopidor d’aigua. De fet, a través de la seva boca escup l’aigua que remulla els assistents durant l’Escaldàrium.

El seu nom també té un significat especial. Per un cantó, està relacionat amb una llegenda de la vila que explica la història d’un monstre de set caps, l’Hidra, que vivia sota terra i es menjava el bestiar dels pagesos. Per altra banda el so de la paraula també recorda a “hidrant”, l’aparell que connecta amb la xarxa general d’aigua i que els bombers utilitzen per apagar focs.

En els següents enllaços podeu llegir dues cròniques de l’edició de l’Escaldàrium del 2019, ja que la del 2020 no es va poder celebrar a causa de la Covid-19:

(Foto: El Festival Escaldàrium l’any 2019, moment en què es va presentar la figura de l’Hidra / Font: Pep Busquets, regidor d’Escaldàrium)