Castellví de la Marca estrenarà l’any que ve una ovella molt vinculada amb el territori

Orella Ovella de Castellví de la Marca

El 2021 el municipi de Castellví de la Marca (Alt Penedès) tindrà una nova bèstia festiva. Es tracta d’una ovella, una figura de protocol que ha estat impulsada per joves d’entre 25 i 30 anys. La figura pertany a un grup de persones que des de sempre ha estat molt vinculat a la cultura popular i que ara volia apostar per un projecte propi.

Eliseu Alegre, un dels impulsors de la nova figura, explica que l’objectiu principal de la colla era crear una imatge festiva arrelada al territori. És per aquest motiu que es van posar en contacte amb historiadors del municipi que els van parlar del camí de transhumància que anava del Penedès a la Cerdanya. El recorregut, conegut com a Camí Ramader de Marina, també passava per Castellví de la Marca i per ell pasturaven moltes ovelles.

Amb aquesta idea sobre la taula, doncs, la colla va decidir encarregar la nova ovella al constructor solsoní Pau Reig. Aquest va fer una sèrie d’esbossos a partir de l’observació directa d’un ramat d’ovelles i la colla va escollir el que més li agradava.

El projecte de l’Ovella de Castellví de la Marca va començar a gestar-se a mitjans 2019 i a hores d’ara encara no acabat. La figura ja està llesta, encara que falten ultimar alguns detalls. Està construïda amb fibra de vidre, té una estructura de fusta i inclou potes de ferro. Pesa al voltant de 50 quilos i està pensada perquè la portin dues persones.

Els elements que rodegen la figura

Una bèstia festiva no és una figura i prou. Està envoltada d’un significat i es presenta acompanyada d’una música i un ball.

Les melodies amb les quals ballarà l’Ovella de Castellví de la Marca estan compostes per la intèrpret de sac de gemecs Marta Coll, filla de la Múnia, nucli del municipi de Castellví de la Marca. Ella ha preparat una sèrie de peces per a balls de cercavila i balls quiets que seran interpretats per una cobla de tres quartans (sac de gemecs, flabiol i tamborí i tarota).

Pel que fa al vestuari dels portants, encara s’està acabant de dissenyar. La idea és que tingui un color semblant a la pell de les ovelles, ja que les cames dels portants representaran, precisament, les potes de la bèstia.

Pel que fa a l’estrena de la nova figura, la colla ha decidit posposar-la a causa de la pandèmia de la Covid-19. La intenció és presentar-la durant alguna festivitat significativa del municipi.

(Foto: Detall de l’orella de l’Ovella de Castellví de la Marca / Font: Instagram Ovella de Castellví)