Dibuixos Oriol, un projecte detallista que plasma en dues dimensions les imatges festives

L’Oriol Giraldos té setze anys i, a la seva edat, ja ha posat un peu dins del món de la cultura popular. Ell és el creador de “Dibuixos Oriol”, un projecte en el qual fa dibuixos digitals d’imatges festives. S’hi va posar seriosament l’any passat i, a hores d’ara, ja n’ha realitzat al voltant de 150.

Cartell premiat d’Els Pastorets d’Oriol Giraldos

Com ell mateix explica, dibuixar aquests elements “significa un repte” en el qual busca el màxim realisme. Li agrada molt fixar-se en els detalls perquè “criden molt l’atenció i permeten que la gent identifiqui millor els elements festius”.

A hores d’ara, ja ha participat en diferents projectes de cultura popular. Ha venut dibuixos a particulars, ha fet cartells d’esdeveniments i, des del mes d’octubre, també ven mascaretes amb dibuixos seus.

El primer projecte que va fer va ser un cartell l’any 2018 per a la funció d’Els Pastorets de Vilanova i la Geltrú. Es va presentar a un concurs i el va guanyar. Recentment també ha fet un dibuix de la Víbria de Tarragona pels Diables Voramar que s’ha imprès en una gorra.

Com fa els dibuixos

Mulassa de Badalona

Cada dibuixant té el seu secret. Giraldos, en aquest cas, explica a grans trets com fa els seus dibuixos. Primer fa esbossos en una tauleta de les parts de les imatges festives que vol dibuixar. Pot ser una orella, una arracada o un braç. Per fer-ho, no només es fixa en una fotografia, sinó en més d’una imatge i, a partir d’aquí, crea ell mateix una nova perspectiva.

Quan ja té diferents fragments de la figura, els ajunta per capes a l’ordinador i, amb un editor de gràfics vectorials, acaba de delinear el dibuix final. El següent pas és posar-li els colors i aplicar-li els degradats.

En el cas concret de les bèsties festives, Giraldos assenyala que en el que més es fixa és en les proporcions i les formes. “Una bèstia és molt fantasiosa, se’n va del normal i has de veure què transmet aquella imatge”, afegeix.

D’una afició a una professió

Geganta Grossa de Vilanova i la Geltrú

L’afició de Giraldos per la cultura popular li ve de petit. La primera Festa Major que va veure va ser la de Vilanova i la Geltrú, la ciutat on viu. El que més li va cridar l’atenció van ser els Gegants Grossos: “Com podia ser que una peça tan gran fos portada per una persona”, es va preguntar, i a partir d’aquí va començar a investigar.

Aquesta inquietud el va portar l’any 2016 a crear un canal a Youtube, “Flama Cultural”, amb l’objectiu d’apropar la cultura popular a totes aquelles persones que no la podien veure de prop. El canal inclou més d’un centenar de vídeos de cercaviles i exposicions, la majoria d’elles de les Festes Majors de la comarca del Garraf i de la ciutat de Barcelona.

Actualment, Giraldos està estudiant disseny gràfic. Als nou anys ja va començar a fer dibuix com a activitat extraescolar.

Cada dia li dedica entre tres i quatre hores als seus dibuixos. El que més li agrada és plasmar els detalls de les imatges festives que a primera vista passen desapercebuts. En un futur li agradaria seguir dedicant-se a això i, si pogués ser, convertir-se en escultor de la festa.

(Foto: Dibuix d’Oriol Giraldos del Drac de Sant Roc de Tarragona)