La presentació del llibre de les Festes de Sant Josep Oriol, ara disponible a través d’internet

Gegants del Pi

Ja fa uns mesos que es va anunciar que el coronavirus obligava a ajornar la presentació del llibre Les Festes de Sant Josep Oriol. 25 anys fent festa i fent cultura popular. La publicació havia de veure la llum amb motiu de la Festa Major del barri del Pi, que al març es va haver de cancel·lar a només una setmana de celebrar-se.

El passat dijous 1 d’octubre va tenir lloc, a la Casa dels Entremesos, la presentació d’aquest llibre, que també es va poder seguir per internet.

L’acte va comptar amb els parlaments de Josep Lluís Esteras, president de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi, Nico Alonso, coautor del llibre, i Jordi Rabassa, regidor del Districte de Ciutat Vella.

Un llibre amb més de tres-centes imatges festives

Les Festes de Sant Josep Oriol. 25 anys fent festa i fent cultura popular és un llibre escrit per Nico Alonso i Dani Mosquera, geganters del Pi i estudiosos del tema, que han comptat amb la col·laboració de nombrosos fotògrafs

La publicació consta de dues parts diferenciades. La primera repassa la història de les festes a partir dels actes propis i singulars que la formen: la Passejada dels Oriols, els Atracaments d’en Perot, l’Emmulassa’t, el Retaule de Sant Josep Oriol o Bestieses.

També s’hi explica que un estudi recent a l’Arxiu Històric de Santa Maria del Pi ha constatat que les festes s’han celebrat gairebé sense interrupcions d’ençà del 1806, tot i que el format actual, més popular i participatiu, és del 1995.

La segona part del llibre és un catàleg gràfic que conté més de tres-cents gegants, capgrossos, bèsties, balls tradicionals i altres elements de cultura popular. Es tracta de tots els entremesos que han sigut convidats a les festes al llarg d’aquest quart de segle. S’hi poden veure elements de tot el país i, fins i tot, d’altres països com Andorra, França o Bèlgica.

La publicació ha estat editada per l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi, principal organitzadora de les Festes de Sant Josep Oriol, amb la col·laboració del Districte de Ciutat Vella de Barcelona. És el segon llibre que publica l’entitat, després de la Petita Història de la Mulassa de Barcelona, coeditat amb l’Editorial Mediterrània l’any 2018.

(Foto: Cercavila amb els Gegants del Pi, els Gegants petits del Pi i el Lleó de Barcelona)