Botafocs acaba l’any amb una exposició sobre la seva capacitat innovadora

El pròxim divendres 11 de desembre s’inaugurarà l’última activitat que ha organitzat enguany Botafocs amb motiu del seu 30 aniversari. Es tracta d’una exposició que es farà al Museu d’Etnologia de Castelló i que es titula “Botafocs, 30 anys d’innovació en la cultura popular de Castelló de la Plana”.

Cartell exposició Botafocs al Museu d'Etnologia de CastellóCom bé diu el seu nom, la mostra gira entorn dels elements innovadors que ha introduït Botafocs a la cultura popular de la ciutat al llarg de la seva història. Un exemple és la indumentària. El president de l’entitat, Rafel Pérez, explica que l’any 1990, quan es va crear la colla de Dimonis del Grau (la primera de la ciutat), es van utilitzar per primera vegada vestits d’arpillera (tela de sac) al municipi. Aquests es van adoptar com a mesura de seguretat per protegir els dimonis sota les espurnes.

Un altre cas és el de les figures, els Dimonis del Grau, que l’any 1993 es van convertir en l’associació Botafocs, també van ser els primers de la ciutat en tenir capgrossos amb forma de dimoni (Dimonis de l’Antifaç, 2013) i en introduir figures de bestiari. Aquest és el cas del Drac de Castelló Blau (1999), el Drac de Castelló Verd (1999), la Víbria de Botafocs (2004), els Dracs i les Víbries Infantils (2008) i l’Haca de Castelló (2009).

Innovacions en la música

Un altre apartat que es podrà veure a l’exposició està relacionat amb la música. Botafocs va ser el primer ball de dimonis del País Valencià que va tenir un grup de percussió propi, format per caixes, timbals, bombos i “zurdos”. L’associació, a més, té un altre grup musical compost per dolçainers i tabals, que compta amb integrants del grup Gínjol de Castelló.

L’entitat va ser pionera en introduir peces musicals noves, compostes expressament per acompanyar les bèsties de l’associació. Aquest és el cas dels Dracs, la Víbria i l’Haca Traca Almalafa, que compten amb composicions originals de dolçaina i tabal creades per Paco Magnieto (del Grup DIT) i Paloma Mora (dels dolçainers de Vila-real).

Fins al dissabte 2 de gener de 2021 es podrà visitar l’exposició de Botafocs al Museu d’Etnologia de Castelló. En ella es podrà seguir tota la trajectòria de Botafocs al llarg dels seus 30 anys, una entitat que com destaca Rafel Pérez, va ser innovadora a l’hora de tenir un caràcter obert a la participació de la gent.

(Foto: Exposició dels 30 anys de Botafocs al Centre Cultural La Marina de Castelló / Font: Facebook Botafocs Ball de Dimonis)