L’Agrupació del Bestiari s’adhereix al manifest del Dia Internacional contra la violència de gènere

El passat dimecres 25 de novembre va tenir lloc el Dia Internacional contra la violència de gènere. Cada any les diferents institucions catalanes consensuen un manifest per commemorar aquesta data i tot el que representa. Enguany, l’Agrupació del Bestiari s’ha adherit a aquest manifest basat en dues idees principals. La primera destaca que s’ha esgotat el temps per als agressors masclistes. La segona remarca que el rebuig social contra les violències masclistes és cada cop més fort.

Segons el manifest d’aquest 2020, “cal enfortir l’estratègia i el compromís comú per erradicar totes les formes de violència masclista”. Aquesta es pot trobar representada de diferents maneres. Per exemple, estan les que es produeixen en l’àmbit de la parella i exparella o en l’àmbit familiar. Un altre cas són les violències que es produeixen en l’àmbit laboral, social i comunitari, com l’assetjament sexual o per raó de sexe, els matrimonis forçats o el tràfic de nenes i dones amb finalitat d’explotació sexual o altres.

El manifest recorda que aquests darrers mesos, marcats per la pandèmia de la Covid-19, han estat molt durs per a les dones i les criatures que viuen en situacions de violència, sobretot durant el confinament. Contràriament al que se sol pensar, el lloc més segur per a totes elles “pot ser el carrer, les places, els llocs on fem vida, mentre que la llar, la proximitat, allò que ens havien ensenyat com a refugi, pot ser l’espai més perillós per a nosaltres”.

El Dia Internacional contra la violència de gènere recorda un fet que va passar ara fa 60 anys a la República Dominicana. La policia secreta del dictador Rafael Trujillo va assassinar tres germanes i activistes polítiques, Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats el 25 de novembre de 1960. Pel moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. L’any 1999, l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

(Foto: Protesta feminista / Font: Pixabay)