El Drac de Vilanova guanya els Premis BEST 2020 amb un missatge de positivisme sobre les festes populars

Aquest estiu, el bestiari de tot Catalunya s’ho ha treballat, i molt, per poder connectar amb les seves colles i el públic en general. Dracs, víbries, àligues i mulasses han tret el cap per dir que eren allà. I encara que no han pogut participar ni en correfocs ni en cercaviles de festa major, han trobat la manera de fer-se veure.

Aquest és el cas del Drac de Vilanova i la Geltrú, que el passat mes de juliol va passejar-se per algunes de les places més emblemàtiques de Catalunya. Ho va fer a través del vídeo Hi tornarem!, per recordar-nos que, encara que aquest any no hi serien, les festes populars tornaran.

El passat diumenge 20 de desembre aquesta iniciativa va rebre el primer Premi BEST 2020 a millor projecte presentat per una entitat federada. La notícia es va fer pública des de l’Auditori del Tívoli del Vendrell, durant la gala del Festivitas Bestiarum. Els representants del Drac de Vilanova no hi van poder assistir i en aquest cas el president de l’entitat, Sergi Garriga, va enviar un missatge d’agraïment.

“Estem molt contents dels missatges que ens vau fer arribar tant les colles que esteu aquí veient la gala com la gent a nivell particular perquè realment és una cosa que vam fer amb molt de carinyo i ens va agradar molt veure aquesta resposta”, afirma Garriga.

Sergi Garriga, president de l’entitat de portadors i portadores del Drac de Vilanova

Més enllà del que es veu

En el vídeo del Drac de Vilanova, mentre l’espectador va veient com el drac arriba a alguns dels espais més icònics de Catalunya, també es destaca tot allò que no es veu. De fons es pot sentir el brogit de les músiques de festa major que fan recordar tota la festa que s’hi havia celebrat altres anys.

La idea de fer el projecte va sorgir en una reunió prèvia a la Festa Major de Vilanova i la Geltrú (4 i 5 d’agost), mentre la colla anava pensant què podia fer aquest 2020 de diferent. “Ens vam anar animant i animant. Els primers esbossos de la ruta a seguir estan escrits en dos tovallons de paper”, comenta Garriga. “Era la típica idea en què l’endemà algú diria: Ai com ens vam animar, llàstima que no sigui realista. Però aquí tothom va tirar endavant, tot i la bogeria que suposava”.

El vídeo es va gravar durant un cap de setmana del mes de juliol. En dos dies els membres de la colla van estar unes 24 hores de ruta i van fer al voltant de 500 quilòmetres. Els trajectes i les visites a les ciutats les van fer respectant en tot moment les mesures de seguretat.

Visibilitzar el món del bestiari 

Divendres 31 de juliol, coincidint amb el dia en què s’hagués celebrat el correfoc de Vilanova i la Geltrú, es va estrenar el vídeo Hi tornarem! Des de l’entitat es va voler publicar aquest dia perquè hagués estat el primer acte fort de la Festa Major en el qual hagués participat el Drac.

Ràpidament la iniciativa va tenir molta repercussió a les xarxes socials i personalitats tan destacades com Carles Puigdemont o Oriol Junqueras van difondre el vídeo a través de Twitter.

Com explica Garriga, l’objectiu de la proposta era enviar un missatge d’ànims a tota la ciutadania que, després d’un dur confinament, havia vist com les seves festes populars no es podien celebrar amb normalitat. Així i tot, el vídeo acaba amb un toc positiu tot recordant que les festes seguiran allà quan tot això passi.

Hi tornarem! també va servir per visibilitzar l’àmbit del bestiari festiu, sobretot en un moment en què les bèsties no podien sortir al carrer amb normalitat. En aquest cas, com destaca Garriga, el vídeo “va permetre visibilitzar el món del bestiari com un dels eixos vertebradors de la cultura al territori, ja que en expressions més clàssiques o més modernes, és present a tot arreu però amb les variants de cada indret”.

En total avui dia Hi tornarem! ja suma més de 60.000 visualitzacions conjuntes a totes les xarxes socials.

(Foto: El Drac de Vilanova al vídeo que van publicar a l’estiu)