‘El Corpus és BESTIAL!’, una mostra inèdita per comprendre els orígens del bestiari

Moltes vegades les situacions excepcionals donen pas a moments excepcionals. Aquest és el cas de l’exposició El Corpus és BESTIAL!, que reuneix, en un mateix espai, una desena de figures de bestiari històriques d’arreu de Catalunya. La mostra commemora el 700 aniversari de la primera referència històrica de la celebració del Corpus a Barcelona i per això s’han convidat diferent bèsties.

És el cas del cap de la Mulassa de Solsona (de 1691) o el cap de l‘Àliga de Cervera (de 1738). Aquests són alguns dels exemplars que es poden veure fins al diumenge 21 de febrer al Born Centre de Cultura i Memòria. Com explica el comissari de l’exposició, Nil Rider, a la Revista Tornaveu: “la situació pandèmica probablement ha afavorit poder reunir totes aquestes figures per primera vegada“.

Una exposició a diferents nivells

La mostra ha estat pensada per arribar a diferents públics. Per exemple, els plafons que es troben a la Sala Castellví expliquen, de manera general, la importància de les figures exposades i recullen alguns detalls de la seva història.

Per arribar una mica més enllà, i captivar els amants de la cultura popular, l’exposició ofereix l’oportunitat d’ampliar continguts. A cada plafó es pot trobar un codi QR amb el qual cada visitant, amb el seu telèfon mòbil, pot accedir a la pàgina web de bestiari, a l’apartat Corpus 700.

Des d’allà l’usuari pot navegar per diferents pàgines monogràfiques que expliquen els orígens de cada tipus de bèstia. La diferència entre Dracs i Víbries, la importància de les Cucaferes o l’excepcionalitat de les Mulasses són alguns dels temes que es tracten allà.

Cada dada i informació, a més, han estat documentades i referenciades o bé pel mateix comissari, Nil Rider, o per altres historiadors que han fet una recerca prèvia dels orígens del bestiari.

Motius per visitar-la

Cada cop que es visita una mostra, sol haver-hi una motivació al darrere. Segons el comissari d’El Corpus és BESTIAL!, totes aquelles persones que coneixen bé la cultura popular gaudiran amb l’exposició “de figures amb història, presents en la festa actual, que ens parlen de la nostra evolució festiva“. Cada una de les peces històriques, a més, assenyalen com podien ser en el passat algunes figures presents actualment a la festa.

Pel que fa als visitants no vinculats al món del bestiari, trobaran a la sala Castellví un conjunt de bèsties ben diferents. Segons Rider, en aquest cas els assistents podran apreciar les seves particularitats i la seva importància tant en el present com en el passat.