Faràndula Colomenca llança un CD amb totes les músiques que acompanyen el bestiari per Festa Major

Dissabte 30 de gener, es va presentar a Santa Coloma de Farners un nou element relacionat amb la cultura popular del municipi. Es tracta d’un CD titulat Bèsties de la Faràndula Colomenca que, com bé diu el seu nom, conté les músiques que acompanyen el bestiari els dies de Festa Major (pels volts del 24 de setembre, Sant Dalmau).

L’autor de les cançons, el músic Nil Mujal, ha estat l’encarregat de dirigir l’enregistrament de les quatre peces de què està compost el treball. Aquestes són: la Marxa de l’Àliga, el Ball de l’Àliga, La Mulassa li va dir a en Panxo i La Volada.

Més concretament La Volada és una melodia que “només s’interpreta en un determinat carrer del municipi”,  explica el president de Faràndula Colomenca, David Gibert. Es tracta del carrer Pare Lluís Rodés (més conegut com La Rambla) i en ell corren les bèsties amunt i avall.

Un enregistrament per fer festa

L’any passat, la suspensió de la Festa Major de la ciutat com a mesura contra la pandèmia provocada per la Covid-19 va comportar que la imatgeria festiva de la Faràndula Colomenca no sortís al carrer. Per aquest motiu, l’entitat va decidir enregistrar les músiques que acompanyen el bestiari, per fer-les accessibles a tothom i promocionar-les.

El projecte ha estat finançat per l’associació Faràndula Colomenca, l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’enregistrament es va dur a terme els mesos d’octubre i novembre de l’any passat, sempre respectant les mesures sanitàries, i va comptar amb la participació d’una desena de músics. En els dies de Festa Major, però, quan surten l’Àliga i la Mulassa, sempre les acompanya la Banda de l’Escola Municipal de Música Josep Carbó, formada per una trentena d’instrumentistes. A l’hora de fer la gravació no es van poder reunir tantes persones.

El CD Bèsties de la Faràndula Colomenca ja es pot adquirir en format físic a l’Auditori de Santa Coloma de Farners i a la Casa de la Paraula. Les melodies també es poden trobar al Canal de Youtube de Faràndula Colomenca i, pròximament, a Spotify.

Més endavant estarà disponible de forma gratuïta, i només a través d’internet, una versió remix del tema original La Mulassa li va dir a en Panxo, melodia que fa ballar la Mulassa de la ciutat.