La Casa dels Entremesos acull dues exposicions amb motiu de les Festes de Sant Josep Oriol 2021

Era l’any 1995 quan el barri del Pi va recuperar les Festes de Sant Josep Oriol, dedicades al sant barceloní que va viure a cavall dels segles XVII i XVIII. L’any passat les festes arribaven al primer quart de segle des que un grup de veïns i comerciants, dirigits pels Gegants del Pi, es van decidir a omplir els carrers de festa. Però a una setmana de celebrar-se es van haver d’anul·lar per culpa de la pandèmia. Enguany, les celebracions es plantegen en un format amb alguns actes presencials i molts de virtuals.

La primera nota de la festa la marca l’exposició que l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi ha programat a la Casa dels Entremesos. La mostra es podrà visitar fins el diumenge 4 d’abril. L’exposició El Pi en festes. 25 anys de la recuperació de les Festes de Sant Josep Oriol repassa la història de les festes mitjançant els actes que es programen any rere any, i que esdevenen el protocol festiu del barri del Pi.

Exposició ‘El Pi en festes. 25 anys de la recuperació de les Festes de Sant Josep Oriol’ a la Casa dels Entremesos

De tota la mostra, se’n destaca el primer estudi històric de les Festes de Sant Josep Oriol, que treu a la llum una dada poc coneguda. És la col·lecció de cartells de les festes conservada a l’Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi, fet que demostra la celebració quasi sense interrupcions d’ençà del 1806 i el 1807, quan se celebrà la beatificació del doctor Josep Oriol i Bogunyà.

Les festes que es feien a la basílica de Santa Maria del Pi eren bàsicament religioses i comptaven amb cants, oficis, concerts i, alguna vegada, processons. No va ser fins el 1995 –quan organitzaren la celebració els geganters del Pi i els veïns, comerciants i més entitats del barri i de la parròquia–, que aconseguiren una festa popular al carrer.

Una mostra amb dues bèsties convidades

Del dissabte 13 al dissabte 20 de març s’ha programat, també a la Casa dels Entremesos, l’exposició dels dos convidats a Bestieses 2021 per part del Lleó i la Mulassa de Barcelona: l’Àliga de la Bisbal d’Empordà i el Cavall Alat de Vila-seca. Dues peces singulars del país que habitualment no surten de les seves poblacions.

  • L’Àliga de la Bisbal d’Empordà és considerada la més antiga que es conserva a Catalunya ja que està documentada d’ençà del 1619, tot i que la figura actual no se sap si és l’original. Sí que a dins seu hi ha una inscripció que data de 1772. Per tal de preservar-la, l’any 1997 se’n va fer la rèplica actual, obra de David Ventura i Neus Hosta. Al llarg de la seva història només ha sortit mitja dotzena de vegades fora de la seva vila.
  • El Cavall Alat de Vila-seca és una peça de nova factura amb un aire tradicional. Es va presentar durant les Festes de Sant Antoni de l’any 2019 i està fet amb un material poc habitual en les peces d’imatgeria: acer inoxidable. Es tracta d’una espectacular bèstia creada pel ferrer Antoni Mas i no té previst sortir de la seva població si no és en casos excepcionals.

Repàs dels 25 anys de les Festes de Sant Josep Oriol 

Paral·lelament a les exposicions, l’any passat es va presentar el llibre Les Festes de Sant Josep Oriol. 25 anys fent barri i fent cultura popular. La publicació s’estructura en dues parts: per una banda, el repàs dels actes de les festes i, per una altra, un catàleg amb tots els gegants, bèsties i entremesos que hi han participat aquests anys. En total, hi ha unes tres-centes figures catalogades.

L’exposició compta amb activitats a la xarxa com la taula rodona amb veïns i comerciants del barri que, sota el títol ‘Recuperant la festa major’, expliquen les seves vivències durant aquests vint-i-cinc anys. Aquesta taula rodona es va publicar a la xarxa el 15 d’octubre del 2020 i es pot veure aquí: https://www.youtube.com/watch?v=ZOnTfz-887c

(Foto: El Lleó i la Mulassa de Barcelona són les bèsties de l’Associació d’amics dels Gegants del Pi)