Èxit de participació en les activitats de bestiari per Santa Eulàlia

Aquest any les festes de Sant Eulàlia s’han celebrat, però de manera diferent. Les restriccions sanitàries per contenir la Covid-19 ha comportat que molts actes que normalment es feien al carrer finalment no es poguessin celebrar. Les colles de cultura popular, però, s’han reinventat i han organitzat diferents activitats per a tots els públics.

De la mà de l’Agrupació del Bestiari, del 30 de gener al 6 de febrer, es va organitzar una roda de visites de les bèsties barcelonines als seus barris. Un gran mapa indicava on estava cada figura i quins dies es podia anar a veure. Les entitats de bestiari de la ciutat també van preparar diverses activitats, com un concurs literari o un concurs de paranys, pels més petits de casa.

Mercè Ayora, delegada territorial de Barcelona Ciutat, valora molt positivament la implicació de les colles a l’hora de donar visibilitat a les bèsties. Destaca la capacitat de les entitats de “pensar activitats segures en temps de pandèmia” i de “portar les festes de Santa Eulàlia als barris”.

Enguany, com a novetat, el dissenyador gràfic Xavier Malet va crear un logotip per representar totes les colles de bestiari infantil de Barcelona. El disseny es va estampar en diferents mocadors que es van repartir durant les activitats als barris. Les entitats de bestiari infantil van estar molt contentes d’aquesta iniciativa.

 

Quasi 10.000 visitants en 15 dies

La segona part de les Festes de Santa Eulàlia 2021 es va fer al Born Centre de Cultura i Memòria. Del 7 al 21 de febrer, s’hi van exposar totes les bèsties infantils de Barcelona al costat dels gegantons de la ciutat.

Per commemorar el 700 aniversari de la primera referència històrica de la celebració del Corpus a Barcelona, també es va preparar una exposició inèdita. Amb el nom El Corpus és BESTIAL!, a la Sala Castellví del Born CCM es van reunir, per primera vegada, diferents peces de bestiari històric d’arreu de Catalunya. L’historiador Nil Rider va ser el comissari de la mostra i l’encarregat d’escollir les peces i explicar la seva importància.

En total, segons dades del Born CCM, del 7 al 21 de febrer van passar per aquest centre cultural un total de 9.958 persones. Ayora considera tot un èxit d’assistència aquesta dada i afegeix que no hagués estat possible sense la col·laboració de diferents entitats com la Federació Catalana de Catifaires (que va preparar una mostra fotogràfica al Born CCM), la Coordinadora de Geganters de Barcelona (amb la mostra de gegantons) o les diferents associacions i ajuntaments que van cedir les seves bèsties per la mostra El Corpus és BESTIAL!

Xerrades i catifes de flors

Paral·lelament als actes del Born CCM, pels volts de Santa Eulàlia l’Agrupació del Bestiari va organitzar altres activitats. Aquest és el cas de la xerrada que es va fer a la Casa dels Entremesos el dimarts 9 de febrer i que va anar a càrrec de Carles Freixes, director del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. L’acte va comptar amb la presència d’un intèrpret de llengua de signes, fet que van valorar molt positivament els assistents.

Per altra banda, dissabte 6 de febrer, amb motiu de l’exposició El Corpus és BESTIAL!, la Federació Catalana de Catifaires va col·laborar amb l’Agrupació del Bestiari fent una gran catifa d’art efímer a la Basílica de Santa Maria del Mar. Allà, davant la capella de Santa Eulàlia, es va representar la Custòdia de la Catedral de Barcelona sobre el tron del rei Martí l’Humà. Vicenta Pallarès, presidenta de la Federació Catalana de Catifaires, explica que es va escollir aquesta imatge perquè representa “un símbol dels orígens del Corpus”.

(Foto: El cap de la Mulassa de Solsona i el bou de Barcelona es van exposar a la Sala Castellví  / Font: Nico Alonso)