Troben quatre rèpliques robades dels cavallets de la Patum de Berga

El passat divendres 19 de març, els Mossos d’Esquadra van entregar a l’Ajuntament de Berga les rèpliques de quatre cavallets de la Patum desaparegudes fa aproximadament vint anys.

La troballa de les peces va tenir lloc el dimarts 16 de març al quilòmetre 3,5 de la carretera BV-4242, en una zona propera al Santuari de Queralt. Els Mossos van rebre l’avís d’una persona que va informar sobre la localització de les figures al voltant de les deu de la nit.

En el moment de l’entrega de les imatges festives, el primer tinent d’alcaldessa, Ivan Sànchez, va agrair la tasca als serveis de seguretat per la recollida i custòdia de les peces, així com a la persona o persones que van decidir tornar-les a la ciutat després de tants anys.

El regidor va aprofitar l’ocasió per fer una crida a les persones que tinguin peces antigues de la Patum, perquè les conservin i no les llencin com s’havia fet durant dècades quan es feien velles.

Quatre rèpliques que s’exposaran

Les peces recuperades són quatre rèpliques de fibra de vidre dels cavallets originals de la Patum. Les va encarregar el govern municipal de finals dels anys noranta a l’artesà imatger de Cardona Toni Mujal. El pintat va anar a càrrec del taller artesà d’imatgeria religiosa El Arte Cristiano d’Olot.

En un principi, les peces es van fer per substituir els cavallets originals en cas que fos necessari. La comparsa, però, va considerar que no resistirien les empentes que es produeixen a la plaça durant el salt de Turcs i Cavallets.

Finalment, no es van utilitzar mai i es van guardar en un magatzem municipal d’on van desaparèixer. Avui dia es desconeix la persona i/o persones que presumptament les haurien sostret.

Ara, a partir de la troballa, l’Ajuntament té la intenció d’exposar les figures al Convent de Sant Francesc, on hi ha una mostra de la Patum de Berga. Com diu Sànchez, “malgrat que els cavallets no siguin originals, no hagin ballat a la plaça o no tinguin el mateix pes, pot ser un bon reclam per l’expectació que ha generat la troballa”.

(Foto: Acte d’entrega de les rèpliques dels cavallets a l’Ajuntament de Berga per part dels Mossos d’Esquadra / Font: Facebook Ajuntament de Berga)