El Festival VilaPensa 2021 reflexiona sobre els dracs com a símbol del mal essencial

El passat dia 18 d’abril es va celebrar una conferència-col·loqui sobre el tema: Dracs bèsties i monstres: simbologies del mal dins dels actes del festival de pensaments del Penedès VilaPensa 2021. L’acte va tenir lloc a l’Auditori del Vinseum de Vilafranca del Penedès i es pot veure a l’enllaç:

La conferència es va organitzar en dues parts. La primera part, a càrrec de Montse Juvé, historiadora de l’art i professora de l’escola d’art Arsenal, va fer una exposició dels diversos tipus de dracs que hi ha a totes les cultures i dels seus simbolismes. Fent un viatge per les cultures asteques, mesopotàmies, xineses, nòrdiques, índies, japoneses, perses i europees es va mostrar la rica imatgeria i representació els dracs. Tota l’exposició va anar acompanyada de moltes imatges i representacions de totes les èpoques, ja sigui quadres, miniatures, retaules, relleus, còmics, cinema, etc.

Tòtems d’una comunitat

La segona part va ser un diàleg entre Jordi Sánchez i Manel Güell. Jordi Sánchez és professor d’antropologia a la universitat Ramon Llull i membre de la colla de diables i drac de l’Arboç, i Manel Güell és llicenciat en filosofia, estudiós de la cultura popular i autor del llibre Escultors de la festa.

La tesi dels dos ponents és que els dracs són bèsties i monstres de la natura i simbolitzen un mal essencial que fa por. Van destacar com el drac originari de la nostra cultura és la serp del Paradís, o sigui el dimoni, l’ombra del bé, la personificació del mal i curiosament la fi del món és un altre drac: el drac de l’Apocalipsi.

A la conversa van destacar com els humans necessitem símbols per tenir consciència d’allò que no es veu, però és present com la maldat de la natura i de les persones. I el drac és un símbol rodó d’aquesta maldat. També es van fer reflexions antropològiques sobre els dracs com a tòtems i símbols d’una comunitat i al gran creixement d’aquests símbols a Catalunya actualment.

L’acte es va seguir en directe pel 50% de l’aforament de l’auditori del Vinseum, tal com marquen les normes actuals i es va poder veure en directe per la web de RTVVilafranca. Els ponents s’ofereixen a fer aquest debat-conferència sobre la simbologia dels dracs per les colles o les entitats que ho desitgin.

(Foto: Xerrada ‘Dracs bèsties i monstres: simbologies del mal’ en el marc del Festival VilaPensa 2021 del diumenge 18 d’abril / Foto: Manel Güell)