Promoció Sant Jordi 2021: ‘Calendari de festes amb pirotècnia’, un llibre essencial per conèixer el significat de les tradicions

Sabíeu que l’ingredient fonamental de la pólvora és el salnitre? I que aquest surt de les dejeccions dels ratpenats? Curiositats com aquestes són les que podeu conèixer a través del llibre Calendari de festes amb pirotècnia de Manel Carrera i Escudé.

El volum fa un recull d’algunes festes populars de les terres de parla catalana que utilitzen la pirotècnia en algun moment de la seva seqüència ritual. L’objectiu del llibre és donar a conèixer l’extraordinària diversitat d’expressions festives que tenen la pólvora i la seva combustió com a protagonistes.

Aquest Sant Jordi 2021, des del portal de cultura popular Festes.org, i amb la col·laboració de l’Agrupació del Bestiari, s’ha fet una oferta especial per a totes les colles de la federació. Si el cost actual del llibre és de 30 €, amb aquesta promoció especial es podrà adquirir per 15 € (enviament inclòs).

En cas que alguna entitat estigui interessada a adquirir un lot, també s’ha fet una oferta. Si el preu per caixa de 16 exemplars era de 480 €, ara passa a 240 €.

Les comandes s’han de fer enviant un correu directament a: info@festes.org

Imatges vibrants de la festa 

El llibre Calendari de festes amb pirotècnia és per gaudir-lo amb el sentit de la vista. Encara que el paper no pugui transmetre l’olor, ni la llum, ni el so de la combustió de la pólvora, les seves imatges pretenen mostrar la bellesa plàstica que les guspires i el tro tenen quan s’utilitzen en contextos festius.

Sobretot, en moments com aquests en què encara no es pot gaudir de la cultura popular tal com es feia anteriorment, aquest llibre és un bon material per escalfar motors i fer créixer encara més (si es pot) la il·lusió de treure les bèsties al carrer.

Com explica Manel Carrera: “Posar-se a prop de pólvora en combustió alegra la vida: és divertit, terapèutic, estimula el desig sexual i combat la son”. I també: “Mai podran erradicar el desig i la necessitat humans de jugar amb el foc i d’embriagar-se amb la pólvora mentre es fan coses en comú amb els altres”.