L’ofici d’artesà imatger s’incorpora a l’Inventari Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre

L’Inventari Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE) incorporarà nous continguts patrimonials resultat de l’encàrrec de dos treballs de recerca, realitzats amb metodologia antropològica i treball de camp, a l’antropòloga Íngrid Bertomeu Cabrera, que ja va formar part de l’equip tècnic que va elaborar els continguts dels primers 100 elements de l’IPCITE.

Es tracta de dues recerques que inclouen informació patrimonial inèdita i significativa sobre l’actualitat dels oficis d’empeltador/a i esllemenador i sobre els artesans constructors de figures festives de les Terres de l’Ebre, a més de dades històriques i etnogràfiques que la complementen.

Els dos encàrrecs s’han concretat en la documentació d’aquests elements patrimonials, a través de dos textos redactats amb format de fitxa, a incorporar a l’Inventari, un total de 62 fotografies fetes en treball de camp, 136 fotografies cedides pels artesans protagonistes dels dos elements, 7 enregistraments d’entrevistes orals, 6 fitxes d’informants i 40 recursos documentals (bibliogràfics, electrònics, etc.) seleccionats només entre els que fan referència directa a aquests oficis dins l’àmbit de les Terres de l’Ebre.

Actulament l’IPCITE inclou 100 elements representatius del patrimoni immaterial ebrenc, posant a l’abast de tothom 100 fitxes de continguts, prop de 1.500 manifestacions, més de 2.000 fotografies i 40 audiovisuals actuals, i prop d’un miler de recursos documentals.

(Foto: Joan Iniesta, artesà imatger)