L’Agrupació del Bestiari escanejarà en 3D la imatgeria festiva del Vendrell al complet

Si teniu ganes de veure els Gegants Salvador i Teresa i el Lleó i el Cabrot petit del Vendrell, divendres dia 7 de maig tindreu una oportunitat. A les 18.30 h, a la plaça Vella del Vendrell, tindrà lloc la signatura del conveni entre l’Ajuntament del Vendrell i l’Agrupació del Bestiari per a l’escaneig en 3D de totes les figures d’imatgeria festiva de la ciutat. Per acompanyar l’acte, hi haurà aquestes figures exposades.

Durant l’esdeveniment es donaran a conèixer els detalls d’aquest projecte pioner a Catalunya amb el qual es podrà preservar i difondre el patrimoni festiu del Vendrell i s’obrirà la porta a les eines i llenguatges innovadors que ofereix la tecnologia 3D.

Les imatges festives que s’escanejaran són: el Drac Tallot, el Borinot de Foc, la Mulassa Feixuga, el Bou de Foc, el Drac, la Víbria, el Cabrot i el Cabrot petit, el Lleó i el Lleonet, l’Àliga i l’Aligueta, el Caramot i les Puces, els Cavallets, la Patatuf, els gegants Teresa i Salvador i Jaume i Montserrat, els gegantons i els nans.

Dos objectius: preservar i difondre

Escaneig 3D del Bitxo del Torrent Mitger de Terrassa

L’any 2019 l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va impulsar un projecte que avui segueix en curs per digitalitzar en 3D les figures de bestiari festiu de la federació. El projecte, que ha tingut molt d’èxit, s’ha ampliat i des d’aquest any 2021 l’Agrupació del Bestiari també ha començat a oferir l’escaneig 3D a ajuntaments i entitats de cultura popular que hi estiguin interessades

El primer gran objectiu de la proposta és obtenir fitxers digitals que permetin contribuir a la pervivència del patrimoni material. D’aquesta manera, gràcies a l’escaneig en 3D, es poden recuperar o reproduir amb el màxim de detall les imatges festives en cas que es perdin o es malmetin.

L’altre gran objectiu és el de la difusió. Els arxius 3D ofereixen un gran ventall de possibilitats. Es poden inserir en aplicacions de realitat virtual o realitat augmentada, se’n poden fer petites reproduccions perquè les utilitzin les escoles o les comunitats de makers i es poden crear exposicions virtuals.

Tot plegat són exemples de les sortides que té la tecnologia 3D i que permeten apropar la cultura popular a nous públics.

Una federació amb 25 anys d’història

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, constituïda l’any 1996, és la federació que aglutina la major part d’associacions de bestiari dels territoris de parla catalana.

Es coneix com a bestiari festiu totes aquelles figures d’animals, reals o fantàstiques, que són exhibides en les festes locals.

 (Foto: Fitxer 3D del Garot de l’Arboç)