15 bèsties i un capgròs de Dolors Sans estaran fins al 29 de maig a Mataró

La colla de diables de Mataró ha organitzat del 5 al 29 de maig la III Mostra de Bestiari festiu amb la participació de 15 dracs i un capgròs de foc dissenyats i construïts per l’escultora vilafranquina Dolors Sans.

La mostra s’anomena Germans de Sans i es podrà veure a l’Ateneu de Mataró (carrer de la Riera, 92) en el següent horari: de dimarts a dissabte de 17.30 a 20.30 h i diumenge i festius d’11.30 a 13.30 i de 18.30 a 20.30 h.

Enguany, a causa de la situació actual de pandèmia, no es podrà fer la cercavila de foc com en les anteriors edicions. Només es podran visitar les bèsties a la sala.

Bèsties mitològiques, dracs tradicionals i monstres animals

Els dracs que es podran veure a l’exposició són: el Drac de Bellvei, el Drac de Torroella de Montgrí, el Griu d’Artesa de Lleida, el Basilisc de Mataró, el Drac Atzeries del barri de Gràcia de Barcelona, el Cancerber de Canovelles, el Cérvol de Gelida (capgròs de foc), el Gat Sirius del barri del Poble Sec de Barcelona, el Cabrot Petit del Vendrell, el Drac petit de Montornès, el drac Gaudiamus del barri del Coll de Barcelona, la Godra de Caldes de Montbui, el Batraci de Teià, la Lea de Calella, la Vibria Jove d’Igualada i el Moll Fer de Mollet del Vallès.

Aquesta és una mostra molt variada i diversa de l’obra construïda per Dolors Sans en els darrers 20 anys. La peça més antiga és la Godra de Caldes de Montbui, de l’any 2000, i la més recent El Cabrot Petit del Vendrell, del 2019.

A l’exposició es podran veure les diverses temàtiques i fonts d’inspiració de l’artista penedesenca. Es poden trobar animals mitològics com el Cancerber, la Godra o el Basilisc; dracs tradicionals com el de Torroella que és un drac reptant, el de Bellvei o bé el drac femení, la Víbria; monstres animals com el Moll fer (un peix), la Lea ( una lloba), el Batraci (un gripau) o el Sírius ( un gat); i dos dracs infantils: el Cabrot Petit del Vendrell i el Drac Petit de Montornès.

Comentaris a part són el drac-diable Atzeries i el Gaudiamus, un drac que representa el drac del Parc Güell de Gaudí, però el doble de gran. Per acabar, el Cèrvol de Gelida és un capgròs de mig cos amb cara de cérvol i amb 20 punts de foc, que acompanya al drac de Gelida.

Dolors Sans va començar la seva obra l’any 1987, amb les 30 fil·loxeretes de Sant Sadurní i des d’aleshores ha creat més de 250 figures entre dracs, gegants, bestiari divers i capgrossos.

Malgrat la pandèmia, ha continuat treballant i aquest any 2021 té prevista l’estrena de cinc dracs nous, tot i que de moment no hi ha cap data fixa a causa de les restriccions a l’hora de celebrar aquests públics al carrer. Aquests projectes, encara inèdits, són un drac per la Canonja ( Tarragona), un per Sant Sadurní, un per Calafell i dos més que els seus promotors no volen encara fer públic.

(Foto: Víbria Jove d’Igualada. Disseny i construcció de Dolors Sans)