S’estrena l’Encabronat de les Bonesvalls, fill de l’esperit d’en Llucifer i de la cabra més boja del Montau

La pandèmia no va deixar que es presentés el 2020, però aquest 2021 sí, s’ha pogut donar a conèixer. El passat dissabte 24 d’abril al vespre va tenir lloc la presentació de la nova bèstia dels Diables d’Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès): l’Encabronat de les Bonesvalls.

La figura, creada al Taller Sarandaca de Granollers, està feta de fibra de vidre i pesa 40 quilos. Representa un boc, un mascle cabró aixecat sobre les dues potes del darrere que porta una forca amb la pota dreta del davant. La imatge festiva està pensada per a un sol portador i té una alçada de dos metres i mig.

Segons diuen a Olesa, al municipi hi ha una dita que diu: “Olesa de Bonesvalls, cabres i cavalls”. En aquest cas, la colla de diables ja tenia una cabra, la Cabreta Boja, mentre que els cavalls ja estaven representats amb el ball de les Cotonines.

L’Encabronat és fill de la Cabreta Boja, la cabra més boja de la muntanya del Montau, i de l’esperit d’en Llucifer. Segons la llegenda va sortir de les profunditats de l’Avenc de l’Esquerrà, l’avenc més important del Massís del Garraf.

Una proposta ciutadana

Jordi Arpa, membre dels Diables d’Olesa, explica que des de feia temps la colla tenia al cap incorporar una bèstia festiva que representés un boc o un mascle cabró.

El projecte finalment es va poder tirar endavant l’any 2019 mitjançant una proposta ciutadana que va guanyar els pressupostos participatius. Així doncs, una de les opcions més votades va ser la de crear una bèstia de foc per a la Colla de Diables.

El nom de la figura també es va decidir per votació popular. És va fer durant el mes d’octubre del 2020 i les diferents opcions van ser: Bocnesvalls, Cabronàs de Bonesvalls i Encabronat de Bonesvalls.

Us deixem amb presentació del projecte que va fer Jordi Arpa, membre de la colla, durant el confinament: